maandag 29 april 2013

Suikerknopen

 Zelfs in deeg kan je knopen leggen. Dat doe je als volgt:

Voor 10 van deze geknoopte zoetigheden weegt men exact 200 g tarwebloem, 80 g (liefst verse) volle melk, 36 g (geklutst) ei, 20 g suiker, 20 g gist, 4 g zout , 150 g decoreersuiker en 40 g/15 g ongezouten boter af.

Maak een gistdeeg (melk, eieren en gist glad roeren - bloem suiker en zout eronder mengen - 40 g boter toevoegen en egaal kneden). Het deeg dient tamelijk lang gekneed te worden (in het begin is het zeer plakkerig). Geef het deeg een voorrijs van 15 minuten waarna het deel in stukjes van 40 g wordt verdeeld. Rol het deel tot worstjes van ongeveer 9 cm lang en laat 2 minuutjes rusten. Rol hierna de worstjes uit tot een lengte van ongeveer 15 cm waarna de deegrolletjes in de suiker worden gedrukt. Maak hierna een (echte zeemans-)knoop in het deeg. Deze knopen worden op een bakplaat met bakpapier gelegd. Dit bakpapier is ingesmeerd met 15 g (ongezouten) boter - dit dient om de suiker te doen karamelliseren tijdens het bakproces-. Laat de knopen gedurende 60 - 70 minuten narijzen om ze vervolgens te bakken op 220°C voor 7 à 9 minuten. Wanneer de knopen uit de oven komen, dienen ze onmiddellijk te worden omgedraaid, let hierbij op, gekaramelliseerde suiker is heel warm!
Eens je deze knopen geproefd hebt, ben je verkocht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten