vrijdag 5 april 2013

Hasseltse speculaas

Waarom het juist de naam speculaas heeft meegekregen, daar ben ik nog niet uit, omwille van de kleur misschien? Alleszins een lekker koekje!


Voor 25 van deze koekjes heb je 100 g boter, 225 g bruine suiker, 10 g zout, 4 g kaneelpoeder, 1 eierdooier, 50 ml water, 12 g honing, 275 g bloem en 5 g ammoniumcarbonaat (alkali) nodig.

Meng de boter met de suiker, het zout en de kaneel. Dit is het handigste op de werktafel zelf. Voeg hierna het water, de eierdooier en de honing toe. Zeef de bloem met de alkali en voeg dit toe aan het mengsel. Kneed dit alles (zo kort mogelijk) tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in een plastiekfolie en laat rusten in de koelkast (optimaal gedurende 4 uur).

Verwarm de oven voor op 175°C, verdeel het deeg in 25 gelijke stukken van 30 g. Rol dit tot een bolletje, waarna het even wordt platgedrukt. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. (Je kan ze eventueel inwrijven met een losgeklopt ei en wat amandelschilfers over strooien.)

Bak gedurende 12-15 minuten op 175°C, ze moeten nog mals zijn binnenin, zo zijn ze het lekkerste!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten