dinsdag 16 april 2013

Terracotta broodjes

Of simpelweg brood in een bloempot! Het presenteert mooier -want daar is iedereen tegenwoordig toch mee bezig- en het is nog lekker ook. Ze kunnen worden geserveerd bij een zomerse bbq of een winters soepje.


Voor 18 van deze broodjes:
  • 1 eetlepel vers gehakt bieslook
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie
  • 1 eetlepel vers gehakte sali
  • 15 g verse gist
  • 150 g volle melk
  • 120 g water
  • 120 g volkoren of roggebloem en 350 g tarwebloem
  • 8 g zout
  • 40 g boter
De verse kruiden kunnen ook vervangen worden door hun gedroogde versie, maar ook zongedroogde tomaatjes en dergelijke kunnen gebruikt worden.

How to do it?
  • Was en droog de kruiden en snij ze fijn.
  • Maak een gerezen deeg (de normale werkwijze van een brood), pas op het einde worden de kruiden in het deeg gekneed.
  • Laat het deeg rijzen gedurende een uur.
  • Vet intussen de (geweekte) terracottapotjes heel goed in met boter, waarna ze worden bebloemd.
  • Na de voorrijs wordt de deeg doorgeslaan en in stukjes van 50 g verdeeld.
  • Bol de deegstukjes op en breng ze in de potjes. Laat dit og eens rijzen gedurende 40 minuten (narijs).
  • Net voor de broodjes in de oven gaan, worden ze gedoreerd met een losgeklopt ei en eventueel wat zaadjes overgestrooid.
  • Bak de broodjes op 220°C gedurende 20 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Terracottapotjes
De (niet-geëmailleerde) potjes die werden gebruikt, hebben volgende afmetingen: bodem 4 cm, bovenwijdte 7cm en hoogte 6 cm. Deze zijn te verkrijgen in bijna elk tuincentrum voor niet zo veel geld. Grotere potjes zijn zeker ook mogelijk, maar dan zal het broodje er niet mooi bovenuit komen.

Alvorens de potjes te gebruiken worden ze best eerst geweekt in water. Zodat dit water ook verdampt tijdens het bakken.

En uiteraard kunnen de potjes ook nog gepersonaliseerd worden met mooie tekeningen of kunnen ze worden gebruikt als naamkaartje, het is maar een ideetje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten