woensdag 1 mei 2013

Karamelbavarois

Het vraagt veel tijd en moeite, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Mag ik u voorstellen, de karamelbavarois(taart):

 
Voor 1 taart (24 cm):
Biscuit
  • 3 eieren
  • 90 g suiker
  • 90 g bloem
Cognacsiroop (een andere sterke drank is ook mogelijk)
  • 100 ml water
  • 100 g suiker
  • 50 g cognac
Nougat
  • 150 g suiker
  • 50 g honing
  • 10 g boter
  • 75 g geschaafde amandelen (al eens laten bruinen in de pan)
Karamelbavarois
  • 125 g suiker
  • 125 g slagroom
Vulling
  • 375 g slagroom
  • 50 g suiker
  • 3 dooiers
  • 4 blaadjes gelatine
  • 25 ml cognac (of een andere sterke drank)
Werkwijze
Biscuit
  • eieren opkloppen met verwarmde suiker tot een ruban
  • gezeefde bloem hieronder spatelen
  • het beslag storten in een ingevette en bebloemde vorm (liefst een platte biscuit bakplaat)
  • bakken gedurende 25 minuten op 180°C
Cognacsiroop
  • water en suiker aan de kook brengen
  • wanneer de suikersiroop is afgekoeld, de cognac eronder mengen
Nougat
  • suiker en honing licht laten bruinen
  • boter toevoegen, alsook de geschaafde en gebruinde amandelen
  • dit geheel storten op een met olie ingewreven bakplaat en uitrollen
Karamelbavarois
  • suiker laten karameliseren in een pan 
  • room verwarmen tot 90°C en hiermee de suiker blussen
  • opnieuw suiker laten uitsmelten
Vulling
  • de room laten afkoelen en hierbij de geweekte gelatineblaadjes toevoegen
  • de dooiers samen met 50 g suiker opkloppen tot een ruban
  • wanneer de roommassa volledig is afgekoeld, hierbij de cognac en de ruban toevoegen
  • klop de slagroom (375 g) licht op en voeg ook deze bij het mengsel
  • breek 150 g nougat en spatel ook dit onder het geheel
Samenstelling taart
  • gebruik een springvorm en eventueel een bavaroislint of plastic
  • leg de biscuit in een springvorm (snijd deze in twee indien de laag biscuit te dik zou zijn)
  • trempeer de biscuit met cognacsiroop
  • breng een deel (of alles) van de bavarois op de biscuit
  • (plaats een tweede schijf biscuit op de bavarois, trempeer opnieuw en breng het overige deel van de bavarois op de tweede schijf biscuit)
  • werk af met nougat
  • plaats in de koelkast om de taart voldoende te laten geleren
  • wees voorzichtig bij het ontvormen
Geniet van deze rijkelijke taart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten