dinsdag 14 mei 2013

Gevuld brood

Dit brood is gevuld met gemarineerde paprika, artisjokken en olijven. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes, basilicumblaadjes en dergelijke.

Twee van deze broden worden gemaakt met: 300 g tarwebloem, 150 g volkorenbloem, 270 g water, 30 g verse gist, 10 g suiker, 44 g olijfolie, 12 g zout en 2 eetlepels gedroogde oregano of Provencaalse kruid (deze kunnen ook vers zijn en worden naar smaak toegevoegd). Voor de vulling is er 125 g gemarineerde paprika's, 125 g gemarineerde artisjokken en 75 g groene olijven nodig, dit alles dient uit te lekken en fijngesneden te worden.

De bereiding is vrij eenvoudig, eerst wordt een gewone gistdeeg gemaakt (met de kruiden reeds in het deeg gekneed). Wanneer het deeg wordt doorgeslaan, wordt het ook in twee verdeeld en uitgerold tot een rechthoek (0.75 cm dikte). De vulling wordt over 2/3 van de deeglap uitgespreid. Daarna wordt het deeg in drie gevouwen, te beginnen bij het stuk zonder vulling. Duw de naden goed aan, zodat de vulling er niet uit kan. Leg het deeg vervolgens op een bakplaat (met bakpapier bedekt) met de naad naar onder gericht. Laat dit rijzen gedurende 30-45 minuten. Net voor het in de oven steken van de broden, worden ze ingesmeerd met olijfolie (en eventueel nog bestrooi met wat kruiden). Bak de broden gedurende 20 - 25 minuten op 200°C. Het brood is voldoende gebakken als het hol klinkt, bij te op de onderkant tikken.

Dit brood past als aperitief, bij allerhande slaatjes of bij de bbq, zolang het maar smaakt dus eigenlijk...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten