dinsdag 7 mei 2013

cupcakes met limoen en ricotta

Aan deze zijde van het computerscherm zit normaal een 'niet-fan' van cupcakes. De droge cakejes met een hoop suikerwerk erop kunnen me vaak niet bekoren. Maar voor deze soort maakte ik een uitzondering. De ricotta zorgt voor een smeuïge cake, de limoen voor een frisse toets en de slagroom om dat dat nu eenmaal hoort op een cupcake, als afwerking. (recept voor 12 cupcakes)

Ingrediënten:
  • 1 bio-limoen, zeste + sap (het belangrijkste is dat deze onbespoten is)
  • 150 g gezeefde (patisserie)bloem
  • 3 theelepels (= 1,5 koffielepels) bakpoeder
  • 100 g zachte boter
  • 180 g suiker
  • 150 g ricotta
  • 2 eieren
  • 1/2 theelepel zout
Bereiding
  • Verwarm de oven op 17°C
  • Was en rasp de schil van de limoen, pers ook het sap uit.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en de zeste van de limoen (eventueel wat fijner versneden)
  • Klop de boter met de suiker smeuïg
  • Voeg de 2 dooiers toe en klop totdat de dooiers volledig zijn opgenomen
  • Voeg de ricotta toe aan het mengsel, daarna het limoensap
  • Klop de eiwitten stijf met het snuifje zout
  • Voeg de helft van de bloem en de helft van de eiwitten (als spatelend) toe aan het deeg
  • Voeg de andere helft van de bloem en de rest van het eiwit bij het mengsel en spatel zo kort mogelijk
  • Vul de papieren cupcakevormpjes (eventueel ondersteund door een cupcakebakvorm) voor 2/3 met beslag met behulp van een spuitzak
  • Bak de cakejes gedurende 20 minuten
  • Laat helemaal afkoelen alvorens af te werken
Voor de afwerking werd hier gedecoreerd met gezoete slagroom, maar er kan ook boterroom worden gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten