dinsdag 9 oktober 2012

sachertorte

Wie houdt van een klassieker en wie houdt van chocolade, zal deze taart vast en zeker kennen. 
Voor de niet-kenners: een soort biscuit van chocolade met een laagje abrikozenconfituur binnenin, waarna het geheel wordt overgoten ganache. 
Deze taart kan best bereid worden wanneer de keuken , inclusief  de bakker, 'vuil' mogen worden, want echt alles, maar dan ook alles hangt onder de chocolade! - om duimen en vingers van af te likken -


Het recept (voor 2 biscuitvormen van 20 cm doorsnede)
  • 9 eieren
  • 188 g suiker (150 g + 38 g)
  • 120 g fondantchocolade
  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 30 g cacaopoeder
  • 120 g boter
  • 1 pot abrikozenconfituur
  • ganache: 1 dl room + 250 g fondantchocolade + 50 g boter
Werkwijze
  • klop de dooiers met 150 g suiker tot een bleke kleur (ruban)
  • klop de eiwitten stijf met 38 g verwarmde suiker
  • smelt de chocolade au bain-marie en voeg dit samen met het dooiermengsel, voeg ook 1/3 van de opgeklopte eiwitten toe
  • meng de bloem met de cacao, zeef dit boven het beslag en meng voorzichtig
  • voeg de lauwe, gesmolten boter beetje voor beetje toe
  • spatel vervolgens het resterende eiwit onder het beslag
  • stort het deeg in een beboterde en bebloemde biscuitvorm
  • bak gedurende 25 minuten op 180°C
  • laat de biscuit afkoelen met een keukenpapier of handdoek erover (om niet uit te drogen)
  • snij de taart in 2 met een getand mes (of in 3)
  • bestrijk rijkelijk met abrikozenconfituur en stel de taart opnieuw samen 
  • ganache:
    • breng de room aan de kook, voeg de chocolade erbij en laat al roerend smelten
    • roer tenslotte de boter onder de massa en laat smelten
    • giet de ganache in een maatbeker
  • afwerking
    • plaats onder de taart een taartkartonnetje (knip eventueel op maat van de taart)
    • plaats de taart op een roostertje, dat op een propere bakplaat (of iets dergelijks) staat
    • overgiet de taart met ganache
    • plaats in de koelkast om wat op te stijven
    • decoreer eventueel met gesmolten chocolade door 'Sacher' te schrijven of werk af met chocoladeschilfers of gebruik je creativiteit...
  • Opmerking: als vulling kan je ook chocomousse gebruiken in plaats van confituur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten