Wie houdt van een klassieker en wie houdt van chocolade, zal deze taart vast en zeker kennen.
Voor de niet-kenners: een soort biscuit van chocolade met een laagje abrikozenconfituur binnenin, waarna het geheel wordt overgoten ganache.
Deze taart kan best bereid worden wanneer de keuken , inclusief de bakker, 'vuil' mogen worden, want echt alles, maar dan ook alles hangt onder de chocolade! - om duimen en vingers van af te likken -
Het recept (voor 2 biscuitvormen van 20 cm doorsnede)
- 9 eieren
- 188 g suiker (150 g + 38 g)
- 120 g fondantchocolade
- 150 g zelfrijzende bloem
- 30 g cacaopoeder
- 120 g boter
- 1 pot abrikozenconfituur
- ganache: 1 dl room + 250 g fondantchocolade + 50 g boter
- klop de dooiers met 150 g suiker tot een bleke kleur (ruban)
- klop de eiwitten stijf met 38 g verwarmde suiker
- smelt de chocolade au bain-marie en voeg dit samen met het dooiermengsel, voeg ook 1/3 van de opgeklopte eiwitten toe
- meng de bloem met de cacao, zeef dit boven het beslag en meng voorzichtig
- voeg de lauwe, gesmolten boter beetje voor beetje toe
- spatel vervolgens het resterende eiwit onder het beslag
- stort het deeg in een beboterde en bebloemde biscuitvorm
- bak gedurende 25 minuten op 180°C
- laat de biscuit afkoelen met een keukenpapier of handdoek erover (om niet uit te drogen)
- snij de taart in 2 met een getand mes (of in 3)
- bestrijk rijkelijk met abrikozenconfituur en stel de taart opnieuw samen
- ganache:
- breng de room aan de kook, voeg de chocolade erbij en laat al roerend smelten
- roer tenslotte de boter onder de massa en laat smelten
- giet de ganache in een maatbeker
- afwerking
- plaats onder de taart een taartkartonnetje (knip eventueel op maat van de taart)
- plaats de taart op een roostertje, dat op een propere bakplaat (of iets dergelijks) staat
- overgiet de taart met ganache
- plaats in de koelkast om wat op te stijven
- decoreer eventueel met gesmolten chocolade door 'Sacher' te schrijven of werk af met chocoladeschilfers of gebruik je creativiteit...
- Opmerking: als vulling kan je ook chocomousse gebruiken in plaats van confituur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten