zondag 7 december 2014

walnoot-vijgenkoekjes

Onder het motto "bij de koffie horen lekkere koekjes" kwamen deze tot stand. De basis is een zandkoekje, de overige ingrediënten maken het speciaal.
Voor 20 koekjes:
  • 225 g boter
  • 120 g donker bruine suiker
  • 20 g kristalsuiker
  • 1 eierdooier
  • 225 g bloem
  • snuifje zout
  • 60 g fijngehakte walnoten
  • 250 fijngehakte gedroogde vijgen
  • 100 ml water
  • 6 eetlepels vers gezette muntthee
  • eventueel fijngehakte verse munt
Bereiding:
  • roer de boter glad samen met de donkere suiker en de eierdooier
  • voeg hierbij de bloem, het zout en de fijngehakte walnoten
  • kneed dit tot een homogeen deeg
  • wikkel de deegbol in huishoudfolie en laat opstijven in de koelkast of diepvries gedurende 60 of 30 minuten
  • breng het water samen met de kristalsuiker, de muntthee, de vijgen en eventueel fijngehakte munt (1 koffielepel) al roerend aan de kook
  • laat het geheel nog een vijftal minuten sudderen op een laag vuurtje tot een soort compote bekomen wordt
  • rol het deeg uit tot een lap van 30 x 30 cm 
  • smeer de vijgenvulling gelijkmatig uit op het deeg en rol deze lap deeg op
  • laat opnieuw afkoelen in de koelkast of diepvries
  • snij plakjes van de deegrol 
  • bak de koekjes gedurende 15 minuten op 190°C
  • laat afkoelen, de koekjes worden harder door af te koelen
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten