zondag 30 november 2014

Kiwi-ricottataart

Eigenlijk is deze taart een combinatie van kaastaart met bavarois en biscuit. En het gebruik van kiwi is niet noodzakelijk, er kunnen gerust nog andere fruitjes gebruikt worden, maar die had ik nu niet in huis en de ricotta moest dringend gebruikt worden. Vandaar deze combinatie. Let bij het gebruik van andere fruitsoorten wel op de zure of zoete smaak van het fruit en pas hierbij dan ook de hoeveelheid suiker of citroensap aan, om dezelfde balans te bekomen.

Voor 1 taartje (doorsnede ongeveer 20 cm):
Biscuit
  • 100 g suiker
  • 100 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels citroen of limoensap
Vulling
  • 250 g ricotta
  • 2 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 40 kristalsuiker
  • 20 g bloemsuiker
  • 7 blaadjes gelatine
  • 100 ml room
  • 4 kiwi's (of een ander fruitje)
  • 100 g suiker + 100 ml water
  • 20 g citroen of limoensap
Bereiding:
Biscuit
  • verwarm de suiker in de oven (opgelet dat dit niet verbrand!)
  • klop de eieren luchtig
  • voeg de verwarmde suiker toe tijdens kloppen op maximale stand, zo wordt een ruban bekomen
  • spatel hieronder de bloem met het bakpoeder en voeg ook het citroensap toe
  • stort het deeg in een beboterde en bebloemde bakvorm
  • bak de biscuit gedurende 12 minuten op 200°C
  • laat de biscuit afkoelen met een handdoek over (dit voorkomt een te droge biscuit)
  • leg de biscuit in de uiteindelijke vorm van de taart (een springvorm is hierbij handig)
Vulling
  • laat de blaadjes gelatine weken in koud water
  • maak een suikersiroop met de 100 ml water en 100 g suiker
  • wanneer de suikersiroop klaar is, neem deze van het vuur en voeg hieraan 2 in stukjes gesneden kiwi's, laat het geheel afkoelen
  • verwarm 50 ml room en voeg hierbij de geweekte gelatineblaadjes alsook het citroensap, laat even afkoelen
  • klop de eierdooiers samen met 40 g suiker op een laag vuurtje tot de suiker zo goed als opgelost is in het mengsel
  • voeg het eiermengsel bij het gelatinemengsel
  • zeef de ricottakaas (om de korreligheid er uit te halen) en meng glad met de overige 50 ml room
  • voeg hierbij het ei-gelatinemengsel alsook de stukjes in siroop geweekte kiwi's (zonder de siroop)
  • gebruik de suikersiroop om de biscuit te tempereren
  • klop de eiwitten op met de 20 g bloemsuiker en spatel deze eiwitten onder het ricottamengsel
  • stort dit mengsel op de getempereerde biscuit en zet het geheel minstens 3 uur in de koelkast of 1,5 uur in de diepvries om op te stijven
  • werk de taart af met enkele stukjes kiwi
Lekker fris en niet te zwaar, zo hebben we het graag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten