zondag 23 november 2014

Pompoentaart met bosbessen

Dezer tijden hebben we al eens een pompoen teveel. Je kan er soep van maken, je kan het verwerken in een of ander gerecht of je kan hem desnoods uithollen en als decoratie gebruiken. Maar je kan er ook taart van maken. 

Bij mij is het een soort van frangipanetaart geworden met pompoen en bosbessen (omdat ik die nog in de ijskast had staan), gecombineerd met walnoten, amandelen en pompoenpitten. 

Voor 1 taart (doorsnede 22 cm):
  • 1 vel bladerdeeg (kant en klaar uit de winkel is het gemakkelijkste)
  • ongeveer 260 g (zoete) pompoen (komt neer op een halve kleine pompoen)
  • 125 g bosbessen
  • 250 gram bloem
  • 90 gram amandelpoeder
  • 90 gram bloemsuiker
  • 3 grote eieren
  • 80 g kristalsuiker
  • 70 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel kaneelpoeder (indien gewenst)
  • ter afwerking: fijngehakte walnoten, pompoenpitten en/of amandelschilfers
Deze seizoenstaart wordt als volgt bereid:
  • Halveer de pompoen, schil en snijd deze in blokjes
  • Kook de pompoenblokjes gaar in water waaraan 80 g suiker is toegevoegd
  • Giet de blokjes af als ze gaar gekookt zijn (ongeveer 15 tot 20 minuten, te beginnen in koud water)
  • Oven voorverwarmen op 175°C
  • Klop de boter zacht en meng hierbij de poedersuiker en het amandelpoeder, voeg vervolgens één voor één de eieren toe en meng tenslotte de bloem onder de frangipanedeeg (en eventueel het kaneelpoeder)
  •  Meng de gare pompoenblokjes doorheen het beslag en zorg voor een homogeen deeg, waarna ook de bosbessen doorheen het geheel worden gemegd
  • Leg het vel bladerdeeg op bakpapier in een taartvorm en prik hierin enkele gaatjes met een vork
  • Doe de pompoenfrangipane in de taartvorm
  • Bestrooi met fijngehakte walnoten, amandelschilfers en/of pompoenpitten
  • Bak de pompoentaart gedurende 35 tot 40 minuten in de oven op 170°C 
Smakelijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten