dinsdag 20 november 2012

Focaccia met tomaten en olijven

Het moet niet altijd een eenvoudig, simpel broodje zijn. Het kan even goed iets meer zuiders... Met ingrediënten als olijven, zongedroogde tomaatjes, oregano, provençaalse kruiden, zeezout en dergelijke kan het niet anders dan een mediterraans brood worden.



-Het recept-
Ingrediënten (2 broden)
  •  225 g (lauw) water
  • 20 g verse gist
  • 20 g suiker
  • 400 g (tarwe)bloem
  • 10 g fijn (zee)zout
  • 50 ml olijfolie
  • 60 g zongedroogde tomaten
  • een 8-tal olijven 
  • voor de kruidenolie: 2 eetlepels olijfolie, 1 à 2 teentjes knoflook, een koffielepel gedroogde kruiden, of wat verse kruid, naar eigen smaak (bijvoorbeeld, rozemarijn, oregano, provençaalse kruiden, ...)
Bereiding
  1. Maak een fontein van de bloem, voeg in het midden de gist en het water toe en leg aan de buitenzijde de suiker, het zout en de olijfolie. Meng en kneed dit alles van binnen naar buiten toe. Laat het deeg rijzen gedurende 45 - 60 minuten.
  2. Sla het deeg door en verdeel in twee gelijke delen.
  3. Voor de kruidenolie wordt de look gepeld en daarna uitgeperst, meng dit met wat olijfolie en voeg de (gedroogde) kruiden toe. Laat dit alles wat trekken om de smaken tot hun volste recht te laten komen.
  4. Snij de olijven en zongedroogde tomaatjes in fijne stukjes en meng deze onder het deeg (en eventueel wat van de kruidenolie).
  5. Maak de stukken deeg ovaalvormig en leg ze op een bakplaat (met bakpapier).
  6. Strijk de kruidenolie uit over het ovaal brood waarna je (met propere handen) putjes duwt in het deeg - tot op de bodem- en bestrooi het geheel met wat grof zeezout.
  7. Laat de massa narijzen (ongeveer 40 minuten) enkel afgedekt met een plastic zak.
  8. Net voor het in de oven steken van het brood, duw je weer putjes in het deeg. Vervolgens bak je het geheel op 200°C voor een goeie 20 à 25 minuten.
  9. vergeet tijdens het bereiden van dit brood niet te genieten van de zeer aangename geuren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten