maandag 25 maart 2013

Harzer-appeltaart

Iemand fan van frangipanetaart? En toevallig ook van appeltaart? Dan is dit de ideale combinatie!

(2 taarten van 22 cm diameter)

Voor het maken van een zanddeeg heb je 250 g bloem, 125 g margarine, 1 ei, 120 g kristalsuiker, 1 koffielepel vanillesuiker en 1 mespunt bakpoeder nodig. Dit alles wordt gemengd en kort gekneed tot een deeg en even gekoeld in diepvries of koelkast. Bekleed hierna ingeboterde bakvormen met het 2 mm dikke uitgerolde deeg. Op de bodem van de deeg kan eventueel een laagje abrikozenconfituur worden aangebracht.

Het frangipanebeslag (de vulling) wordt gemaakt door 200 g boter te kloppen tot 'room', daarna worden 200 g suiker en 4 eieren (één voor één) toegevoegd. Vervolgens worden 4 grote eetlepels (patisserie)bloem en 1 koffielepel bakpoeder gemengd onder het beslag, samen met 200 g gemalen amandelpoeder en enkele druppels amandelessence. Dit alles wordt een 5-tal minuten luchtig geklopt met elektrische kloppertjes (of de k-haak van de Kenwood). Het mengsel wordt hierna in de, met deeg beklede, vormen gestort.

Als afwerking worden er 3 kleine appelen geschild en in 4 gesneden. De appels worden gelijkmatig ingekerfd op de bolle kant en op een regelmatige afstand in de vulling geplaatst. Bestrijk de appels met gesmolten boter en strooi een beetje vanillesuiker op de partjes appel.

Bak deze taart op 180 à 190°C gedurende ongeveer 50 minuten. Na het bakken kan de taart worden ingewreven met afdekgelei. 

Lekker hoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten