woensdag 6 maart 2013

dé beste suikerwafel

De beste, de goedkoopste, de lekkerste, die met het meeste suiker, die die net genoeg is afgebakken, wat krokant vanbuiten,... dé beste suikerwafel die ik ooit gegeten heb, namelijk, de zelfgemaakte Luikse wafel.



Die maak je als volgt (9 suikerwafels):

Neem 300 g (patisserie) bloem, 5 g zout, 30 g vanillesuiker, 160 g boter, 50 ml melk, 2 eieren, 25 g verse gist en  175 g parelsuiker.

Maak een deeg door de bloem te storten op het werkblad en in het midden een kuiltje te maken, waarin de verse gist, de melk en het ei worden toegevoegd. Aan de buitenzijde van het hoopje bloem breng je het zout, de suiker en de boter aan. Meng de grondstoffen van binnen naar buiten toe en kneed alles tot een homogeen deeg.

Maak een bol van het deeg en laat 15 minuutjes rusten bij kamertemperatuur. Breng daarna de parelsuiker in het deeg door middel van versteken. Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 90 g, maak er een bolletje van en laat ze nogmaals rijzen gedurende 30-40 minuten (zodat ze verdubbeld zijn in volume).

Nu kunnen ze worden gebakken in een voorverwarmd en ingeolied wafelijzer. Bak de wafels exact 2 minuten, tot ze lichtbruin zijn van kleur (druk het wafelijzer zeer goed aan).

Je zal het je nooit meer beklagen dat je iets meer moeite hebt gedaan om deze wafels te maken t.o.v. €2.50 uit te geven aan wat gebakken 'lucht' met amper suiker erin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten