woensdag 27 maart 2013

Soleil - frambozenbiscuit

Je hebt er tamelijk wat werk aan, maar het resultaat mag er meer dan zijn.

 Ingrediënten 
Biscuit (per ei: 30 g suiker en 30 g patisseriebloem)
  • 5 eieren
  • 150 g suiker
  • 150 g patisseriebloem
Vulling
Zwitserse room
  • 250 ml melk
  • 25 g vanillebloem
  • 50 suiker
  • 1 ei
  • 1 dl slagroom + 1 eetlepel suiker
  • een scheutje Kirsch
  • 350 g diepvriesframbozen
Frambozencoulis
  • 75 g suiker
  • 100 g diepvriesframbozen
  • 1 koffielepel citoensap
  • 1 eetlepel frambozenlikeur
Italiaans schuim
  • 200 g suiker
  • 75 ml water
  • 140 ml eiwit (ongeveer van 5 eieren)
Werkwijze
Biscuit
  1. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier, de randen worden beboterd en bebloemd. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Klop de eieren op met verwarmde suiker tot een ruban. Hierna wordt de bloem er onder gespateld.
Vulling
Zwitserse room
  1. Breng 2 dl melk aan de kook en meng daarnaast 0,5 dl melk met de vanillebloem in een apart recipiënt, hierbij worden ook het ei en de suiker toegevoegd.
  2. Voeg de kokende melk bij het eiermengsel en roer goed.
  3. Giet deze massa terug in de pan en laat doorkoken.
  4. Laat de banketbakkersroom afkoelen.
  5. Klop 1 dl slagroom op met de suiker (tot yoghurtdikte)
  6. Meng de slagroom onder de losgeklopte en afgekoelde room. Voeg hierna een scheutje Kirsch toe.
Frambozencoulis
  1. Warm de suiker en de diepvriesframbozen goed op (rond het kookpunt). 
  2. Voeg het citroensap en de frambozenlikeur toe.
  3. Zeef de coulis indien gewenst.
Italiaans schuim
  1. Maak een suikersiroop, door het water en de suiker op te warmen tot 120°C.
  2. Klop de eiwitten schuimig.
  3. Giet geleidelijk de suikersiroop bij de eiwitten en klop deze eiwitten verder op, tot zolang de massa koud wordt en voldoende stevig is.
Samenstelling taart
  1. Snijdt de biscuit doormidden (het best met een zaagmes).
  2. Een taartkartonnetje op de bodem is een handigheid (let op: de bovenkant in de oven, wordt de onderkant van de biscuit).
  3. Trempeer het onderste biscuitlaagje met frambozencoulis.
  4. Smeer een laag Zwitserse room op deze bisuitlaag en verdeel er daarna de 350 g diepvriesframbozen op.
  5. Trempeer de bovenste biscuitlaag en leg deze op de frambozen (ziezo, de basis is klaar)
  6. Hier kan de taart eventueel even gekoeld worden.
  7. Maskeer de taart met Italiaans schuim en vlam daarna af met een gasbrander.
  8. Versier de taart met enkele (verse) frambozen, wat kiwi of lampionvruchten.
Zo ziet de binnenkant eruit... Proper taart kunnen snijden is een andere zaak!

maandag 25 maart 2013

Harzer-appeltaart

Iemand fan van frangipanetaart? En toevallig ook van appeltaart? Dan is dit de ideale combinatie!

(2 taarten van 22 cm diameter)

Voor het maken van een zanddeeg heb je 250 g bloem, 125 g margarine, 1 ei, 120 g kristalsuiker, 1 koffielepel vanillesuiker en 1 mespunt bakpoeder nodig. Dit alles wordt gemengd en kort gekneed tot een deeg en even gekoeld in diepvries of koelkast. Bekleed hierna ingeboterde bakvormen met het 2 mm dikke uitgerolde deeg. Op de bodem van de deeg kan eventueel een laagje abrikozenconfituur worden aangebracht.

Het frangipanebeslag (de vulling) wordt gemaakt door 200 g boter te kloppen tot 'room', daarna worden 200 g suiker en 4 eieren (één voor één) toegevoegd. Vervolgens worden 4 grote eetlepels (patisserie)bloem en 1 koffielepel bakpoeder gemengd onder het beslag, samen met 200 g gemalen amandelpoeder en enkele druppels amandelessence. Dit alles wordt een 5-tal minuten luchtig geklopt met elektrische kloppertjes (of de k-haak van de Kenwood). Het mengsel wordt hierna in de, met deeg beklede, vormen gestort.

Als afwerking worden er 3 kleine appelen geschild en in 4 gesneden. De appels worden gelijkmatig ingekerfd op de bolle kant en op een regelmatige afstand in de vulling geplaatst. Bestrijk de appels met gesmolten boter en strooi een beetje vanillesuiker op de partjes appel.

Bak deze taart op 180 à 190°C gedurende ongeveer 50 minuten. Na het bakken kan de taart worden ingewreven met afdekgelei. 

Lekker hoor!

vrijdag 15 maart 2013

Bierbrood

Omdat bier zich niet altijd in een glas hoeft te bevinden...

Voor 2 stokbroden heb je volgende ingrediënten nodig: 300 g tarwebloem, 250 g roggemeel, 450 g fijn volkorenmeel, 350 ml luxe bier (hier werd Leffe gebruikt), 250 g water, 30 g verse gist, 17 g zout en 30 g smout of boter.

De bereidingswijze is analoog aan een normaal brood (enkel de vorm is verschillend). De broden worden gebakken op 220°C gedurende 20-25 minuten, met volgend resultaat:



maandag 11 maart 2013

Citroentaart

Voor wie van zomerse citroensmaak houdt, is dit echt een toppertje!


met citroencrème en gebrande meringue
Hoe maakt u het? (niet met gamma)
Ingrediënten (voor 2 inox ringen van 18 cm diameter, hoogte 2.5 cm)
Deeg (boterdeeg)
  • 100 g boter
  • 120 g suiker
  • 1 ei
  • 10 g amandelpoeder
  • 250 g (patisserie)bloem
  • noodvulling om blind te bakken
Vulling (citroencrème)
  • zeste van 2 onbespoten citroenen (of iets minder)
  • sap van 2 citroenen
  • 130 g boter
  • 200 g bloemsuiker
  • 5 eieren
  • 4 gelatineblaadjes van 2 g/stuk
Afwerking (Italiaans schuim)
  • 35 g water
  • 140 g suiker
  • 100 g eiwit (ongeveer 3 eiwitten)
  • 60 g suiker
Werkwijze
Vulling
De vulling wordt eerst gemaakt, omdat deze zeer goed dient af te koelen. Breng het citroensap aan de kook en voeg hier de zeste, de boter en de bloemsuiker aan toe, laat verder koken. Klop de eieren los (met een staafmixer) en voeg de eieren toe aan het mengsel. Laat dit nog kort inkoken, tot de massa ingedikt is. Haal het mengsel van het vuur en voeg de geweekte gelatineblaadjes toe. Hierna dient de massa zeer goed af te koelen.

Deeg
De boter wordt op het werkblad door de suiker gewreven, waarna ook het ei en de amandelpoeder worden toegevoegd. Hierna wordt de bloem onder de massa gemengd en kort gekneed tot een samenhangend geheel (eventueel even in de diepvries leggen om op te stijven).
Rol het deeg hierna uit (3 mm dikte) en breng deze in de beboterde inoxringen die op, een met bakpapier beklede, bakplaat geplaatst zijn. Ook de noodvulling wordt toegevoegd.
Bak de bodem blind gedurende 15 minuten op 200°C.  Verwijder de noodvulling en laat het deeg nog 5 minuten verder bakken. Daarna worden ook de inoxringen verwijderd wanneer het deeg even afkoelt.

Samenstelling taart + afwerking
Vul de afgebakken bodems voor 3/4 met citroencrème. Hiervoor gebruik je best een spuitzak met een effen spuitmond van 1 cm (een spiraal 'tekenen' is het eenvoudigste). Om het schuim te maken wordt het water gekookt met 140 g suiker tot een suikersiroop (118°C), daarnaast wordt het eiwit (licht) opgeklopt met 60 g suiker. De kokende siroop wordt toegevoegd aan het eiwit en koud geklopt (met een keukenrobot op de maximale stand) tot een stevige (en niet warm!) schuim. Hiermee wordt de taart bedekt en gedecoreerd, waarna het kan worden gekleurd met een bunzenbrander.

Smakelijk!

woensdag 6 maart 2013

dé beste suikerwafel

De beste, de goedkoopste, de lekkerste, die met het meeste suiker, die die net genoeg is afgebakken, wat krokant vanbuiten,... dé beste suikerwafel die ik ooit gegeten heb, namelijk, de zelfgemaakte Luikse wafel.



Die maak je als volgt (9 suikerwafels):

Neem 300 g (patisserie) bloem, 5 g zout, 30 g vanillesuiker, 160 g boter, 50 ml melk, 2 eieren, 25 g verse gist en  175 g parelsuiker.

Maak een deeg door de bloem te storten op het werkblad en in het midden een kuiltje te maken, waarin de verse gist, de melk en het ei worden toegevoegd. Aan de buitenzijde van het hoopje bloem breng je het zout, de suiker en de boter aan. Meng de grondstoffen van binnen naar buiten toe en kneed alles tot een homogeen deeg.

Maak een bol van het deeg en laat 15 minuutjes rusten bij kamertemperatuur. Breng daarna de parelsuiker in het deeg door middel van versteken. Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 90 g, maak er een bolletje van en laat ze nogmaals rijzen gedurende 30-40 minuten (zodat ze verdubbeld zijn in volume).

Nu kunnen ze worden gebakken in een voorverwarmd en ingeolied wafelijzer. Bak de wafels exact 2 minuten, tot ze lichtbruin zijn van kleur (druk het wafelijzer zeer goed aan).

Je zal het je nooit meer beklagen dat je iets meer moeite hebt gedaan om deze wafels te maken t.o.v. €2.50 uit te geven aan wat gebakken 'lucht' met amper suiker erin.