maandag 3 december 2012

Pain à la grècque

Hier geldt: "volg uw eerste gedacht" niet. Want dit brood heeft helemaal niets met Griekenland te maken. Beter nog het is een oud Brussels recept. De paters Augustijnen deelden in de 16e eeuw (gesuikerd) brood uit aan de armen, hun abdij was gelegen vlakbij een gracht. Met wat dialect (grecht) en verfransing (grècque) kennen we dit brood als 'Grieks' brood (wat dus niet correct is).

Maar al deze informatie in het achterhoofd, een zoete koek die zowat heel je mond toeplakt en toch een bepaalde knapperigheid kent, dat is waar het hier om draait.


Ingrediënten:
  • 250 g tarwebloem
  • 20 g gist
  • 185 ml melk
  • 100 g boter
  • 20 g suiker
  • 1 g kaneel
  • 3 g zout
  • 200 g decorsuiker
Werkwijze:
  • Bereid een deeg van de bloem + gist + melk, laat rijzen
  • Na 15 minuten de andere grondstoffen eronder kneden
  • (ofwel met een keukenrobot: bloem + gist + melk mengen, daarna suiker, kaneel en boter toevoegen en op zachte stand even laten kneden)
  • Goed kneden tot een taai doch slap deeg bekomen wordt
  • Weeg stukken af van 50 g (of 120 g) en leg deze op een dikke laag decorsuiker
  • De deegstukken wat opentrekken en rollen tot een lange worst
  • De worst op een met bakpapier beklede bakplaat leggen en het deeg wat breder maken en platter trekken met de vingers tot 4 cm dikte (de verschillende deegstukken 7 cm van elkaar)
  • Laat rijzen (1u tot 1u30)
  • Bak af op 200°C gedurende 20 minuten, halverwege dienen de broodjes omgedraaid te worden zodat beiden zijden karameliseren
  • Zodra ze gebakken zijn : losmaken van het bakpapier en in stukken versnijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten