donderdag 6 december 2012

een beetje complexer - fruitcroutes

Ingrediënten
Deeg
-125 g boter
-75 g suiker
-5 g vanillesuiker
-1 ei
-250 g bloem
-snuifje zout

Zwitserse room
-3 dl melk
-30 g vanillebloem
-50 g suiker
-1 ei
-2 blaadjes gelatine
-10 ml Cointreau
-1.25 dl slagroom + 1 eetlepel suiker

Afwerking
-witte chocolade
-FRUITJES
-afdekgelei

Werkwijze
Deeg
*boter door de suiker wrijven (met de muis van de hand)
*ei toevoegen (oh, ja het wordt een plakboel)
*bloem ondermengen en zout toevoegen
*bewerken en uitrollen op 3 mm dikte, de vorm beleggen (niet aan het deeg trekken) en zeer veel gaatjes prikken (de hele bodem vol)
*bodem blind bakken gedurende 15 minuten op 220°C (zonder noodvulling)

Zwitserse room
*gelatine laten weken in koud water
*ei loskloppen, suiker en vanillebloem toevoegen + een scheutje melk
*melk laten koken
*voeg de melk bij het eimengsel
*zet deze massa weer op het vuur en laat inkoken
*haal de pudding van het vuur en voeg de gelatine toe
*room voldoende (!) laten afkoelen
*likeur toevoegen
*slagroom opkloppen met de suiker (yoghurtdikte, dus niet stijf) en in z'n geheel onder de room spatelen

Afwerking
*de bodem van de gebakken deeg insmeren met gesmolten witte chocolade (om het gebak te beschermen tegen de vochtige crème)
*Zwitserse room verdelen (handig met een spuitzak) en gladstrijken
*de creativiteit de volle loop laten gaan: FRUITJES mooi op de taart verdelen
*fruitjes bedekken met een laagje afdekgelei (om het uitdrogen te vermijden)
*eventueel fijne streepjes witte chocolade kriskras over de taart spuiten

Smakelijk!

een voorbeeldje van decoratie, uit de losse pols zoals ze zeggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten