zondag 20 mei 2012

Snel en eenvoudig

Je hebt er veel in één keer.
Ze bewaren zeker één week in een blikken doos (proefondervindelijk).
Met eenvoudige en 'altijd-in-huis'-ingrediënten.
Je bekoort er vele proevers mee.
En ze zijn gewoon lekker:




Vanillekoekjes!

Ingrediënten:
  • 60 g bloemsuiker
  • 100 g boter (voorkeur naar echte boerenboter, maar margarine gaat ook perfect)
  • 1 dooier
  • 50 g gemalen amandelen
  • 125 g (patisserie)bloem
  • vanillesuiker voor de afwerking, andere suikers ook mogelijk
Werkwijze:
  • de boter en de bloemsuiker kloppen tot dit een wittere kleur heeft
  • de dooier en vervolgens het amandelpoeder toevoegen
  • tenslotte de bloem toevoegen bij het mengsel en kort kneden tot een samenhangende deegbol
  • worstjes rollen met een doorsnede van ongeveer 3 cm en inwikkelen in huishoudfolie
  • deeg laten opstijven in koelkast (klein uurtje) of diepvriezer (klein kwartiertje)
  • de worstjes versnijden in plakjes van 2 cm dikte
  • bakken in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 10 minuten op 200°C
  •  wanneer zijn ze klaar ?
    • bovenkant: heel licht bruin
    • onderkant: (licht) bruin
  • Wentel de koekjes door de vanillesuiker wanneer ze nog warm zijn (de suiker zal nu nog blijven plakken aan het koekjes omdat het vet in het koekje nog niet gestold is)

Tip: stel de koekjes zijn te veel afgekoeld (omdat je even met iets anders bezig was - dat zou wel eens kunnen plaatsvinden denk ik dan-) kan je toch suiker op het koekje krijgen!
Smelt een klein beetje boter, dop het koekje eerst in de boter (een flinterdun laagje is meer dan genoeg) en dan in de suiker. 

Nog minder goed voor de lijn, maar -oh zo- lekker!


Iemand die deze koekjes langer dan een week kan bewaren? Hier zijn ze sowieso op!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten