vrijdag 11 mei 2012

Weetjes over bokkenpootjes

Een echte aanrader!












Eerst en vooral, het ziet er moeilijk uit en bij de bakker betaal je er veel geld voor. Maar in tegenstelling tot wat iedereen denkt, zijn bokkenpootjes helemaal niet moeilijk te bereiden! Het enige wat je moet hebben, is geduld... geduld om ze niet vroeger op te eten dan wanneer ze helemaal zijn afgewerkt (met chocolade en al!).

Verder weet je best ook niet welke ingrediënten er werden gebruikt. De 'fijne boterroom' ertussen is een zware crème au beurre, bereidt van een goede 0,5 kg echte boerenboter en margarine. Het koekje zelf bestaat uit een combinatie van amandelen met eiwit. 

Volgens mij kan je ongeveer iedereen gelukkig maken met bokkenpootjes (behalve mensen met een allergie voor eieren en noten, mijn excuses!). Al heb je wel twee categorieën van pootjes-eters: diegene die na een halfje zeggen dat ze niet meer kunnen en diegene die ervan kunnen blijven eten (ik vond 5 een goed begin...), al ligt dat misschien meer aan de persoon in kwestie zelf.

Voor wie er nu al van begint te watertanden... Laat het u smaken, wanneer je de volgende keer een bok z'n pootjes opeet! 

Voor 20 dubbele koekjes (a.k.a. 20 pootjes):
Koekjes
  • 125 g eiwit
  • 60 g griessuiker
  • 180 g broyage (90 g amandelpoeder + 90 g griessuiker)
  • 35 g bloem
  • 25 g amandelschilfers
  • 20 g poedersuiker
Vulling (boterroom)
  • 200g suiker
  • 88 ml water
  • 1 ei
  • 200 g boter
  • 50 g margarine
Afwerking
  • 150 g fondantchocolade
Stap voor stap:
Koekjes
  • klop de eiwitten stijf, strooi geleidelijk 60 g griessuiker hierbij tijdens het kloppen tot een zeer stevig schuim
  • meng de broyage met de bloem en spatel dit voorzichtig door het eiwit
  • breng het beslag in een spuitzak met gladde spuitmond van 1 cm doorsnede
  • verdeel het bakpapier in zones van 6 cm lang met voldoende tussenruimte
  • spuit nu koekjes van 6 cm lang en 1 cm breed, laat genoeg plaats tussenin
  • bestrooi het beslag met geschaafde amandelen en poedersuiker
  • bak deze koekjes tot ze lichtbruin gekleurd en droog zijn, op 180°C, ongeveer 15minuten
  • laat de koekjes afkoelen en verharden op het bakpapier
 Boterroom
  • meng de suiker en het water en laat dit inkoken tot een siroop (118°C)
  • klop de volledige eieren los
  • giet de warme suikersiroop bij de eieren, terwijl deze voortdurend worden geklopt
  • laat de massa veder kloppen tot deze zo goed als koud is
  • klop de boter en de margarine op voorhand al eens los en voeg dit toe aan het mengsel onder voortdurend kloppen tot een boterroom wordt bekomen
Afwerking
  • kleef 2 koekjes aan elkaar door er boterroom tussen te spuiten
  • dompel de uiteinden van het koekjes in gesmolten chocolade
  • plaats de koekjes op een taartroostertje, zodat deze kunnen afkoelen
  • bewaar de koekjes in een gesloten, metalen doos

1 opmerking: