zondag 3 juni 2012

Kaastaart met appel en speculaas

Kaastaart met krieken is beter bekend... Maar geen persoonlijke favoriet. Een alternatief - met speculaas en appel -  wou ik graag eens proberen. Dit is het resultaat:

lekker zwaar!
Ingrediënten (voor 2 taarten van 22 cm diameter):
zanddeeg
  • 250 g bloem
  • 125 g suiker
  • 125 g margarine
  • 1 ei
  • 1 koffielepel vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
vulling
  • 375 g platte kaas
  • 3 dooiers
  • 150 g suiker
  • 60 g maïzena
  • 38 g amandelpoeder
  • 3 eiwitten + 38 g suiker
  • 1,8 dl melk
  • enkele eetlepels speculaaskruimels
  • 2 grote appelen
 Werkwijze:
  • Maak een zanddeeg en rol uit tot 2 mm dikte, bekleed hiermee een beboterde en bebloemde bakvorm
  • bestrooi het deeg met een laagje speculaas
  • Meng de platte kaas met de dooiers
  • Maak een droog mengsel van de suiker, maïzena en amandelpoeder
  • Voeg dit toe bij de kaas
  • Klop de eiwitten op met 38 g suiker
  • Voeg de melk en de eiwitten toe aan het kaasmengsel
  • Snij de appelen, bak en karameliseer deze even op het vuur (laat even afkoelen)
  • Breng de appelen op het laagje speculaas in de bakvorm
  • Giet het kaasmengsel over de appelen
  • Bak 15 minuten op 220°C, 10 minuten op 200°C en ongeveer nog 30 minuten op 180°C
  • Laat de taart goed afkoelen alvorens te ontvormen (!)
En natuurlijk had ik weer teveel deeg en teveel vulling. Er werden creatieve oplossingen gezocht, namelijk een mini-kaastaartje en kaascakejes (enkel de vulling gebakken). Ook deze werden zeer gesmaakt!


Deze week geen kaas meer voor mij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten