maandag 25 juni 2012

Kokosrotsjes

Stel: je hebt iets 'kweet-niet-hoe-lekker' gemaakt, maar voor dat recept had je enkel eierdooiers nodig... Dan sta je voor een hartverscheurende keuze: eiwitten wegdoen of bijhouden?

BIJHOUDEN DIE HANDEL! En wel in de diepvries

Als je de eiwitten niet onmiddellijk kan verwerken, verzamel ze je gewoon in een diepvrieszakje, knoopje erin en bij -18°C (de normale 'huishoud'diepvriestemperatuur) leggen (eventueel een tweede zakje er rond, om lekken te vermijden).
Een handige tip is ook om op te schrijven van hoeveel eieren je eiwit verzameld hebt. (100 g eiwit is afkomstig van 3 à 4 eieren)

Heb je dan eens tijd of zin om iets te bakken? Haal de eiwitten uit je diepvries en laat ze bij kamertemperatuur (of optimaal in de koelkast -maar dan duurt het langer-) ontdooien. (Vooral niet opwarmen, eiwitten denatureren bij 60°C, waardoor ze zo goed als onhandelbaar zullen worden -de durvers onder ons mogen altijd eens proberen...-)

Als je dan ook toevallig 200 g suiker, 200 g kokosmeel (geraspte kokos), 1 eetlepel bloem in huis hebt, naast 100 g (eventueel ontdooide) eiwitten kan je lekkere kokosrotsjes (ongeveer 1 bakplaat) maken.

En dat doen je als volgt: -zeer eenvoudig-
  • zuivere eiwitten beginnen opkloppen met elektrische kloppers
  • suiker er geleidelijk aan toevoegen, terwijl je blijft verder kloppen
  • het kokosmeel wordt gemengd met de bloem en wordt bij het eiwitmengsel toegevoegd (dit toevoegen doe je best met een spatel of garde en in zo weinig mogelijk bewegingen)
  • neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier
  • verdeel met twee eetlepels (of koffielepels of spuitzak)* het mengsel op de bakplaat, leg deze hoopjes niet te dicht bij elkaar
  • bakken in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15 minuten
  • laat de lekkere koekjes afkoelen op een roostertje


* de grote van de lepels/spuitmond bepaald de grootte van je koekjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten