zondag 22 maart 2015

granola

Ik ben fan van alles wat muesli, ontbijtgranen of granola inhoudt. Vandaar dat ik het leuk vond dit zelf eens te maken. Dan smaakt het ontbijt nog eens zo goed. Er bestaan verschillende ingrediënten die je hiervoor kan gebruiken alsook de verhoudingen kan je naar smaak variëren. Onderstaand recept is enkel een voorbeeld.

Voor 1 bokaal granola (ongeveer 1 kg):
  • 500 g havermout
  • 30 g lijnzaad
  • 30 g sesamzaad
  • 35 g zonnebloempitten
  • 50 g hennepzaad
  • 30 g chiazaad
  • 50 g quinoa
  • 50 g gehakte walnoten
  • 50 g gehakte cashewnoten
  • 50 g kokospoeder
  • 100 g rozijnen
  • 100 g gedroogde veenbessen
  • 50 g gedroogde gojibessen
  • ongesuikerde appelmoes van 3 grote appels
  • 2 eetlepels tahin
  • 4 eetlepels agavesiroop
De bereiding is zeer eenvoudig. Meng alle droge ingrediënten met elkaar (behalve het kokospoeder en de gedroogde vruchten). Warm de ahornsiroop samen met de tahin op tot een homogeen geheel en meng dit onder de appelmoes. Roer dit mengsel goed onder de droge massa en verdeel dit evenredig over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de granola minstens 20 minuten op 180°C, draai de granola regelmatig om tijdens het bakken met een houten lepel zodat het geheel gelijkmatig kan bruinen. Strooi het kokospoeder op het einde van het bakproces over de granola en laat kort meebakken. Laat de granola afkoelen op een handdoek en voeg hierna de gedroogde vruchten toe.

Ik eet dit het liefste met yoghurt, met Griekse yoghurt smaakt het zelfs nog ietsje beter. Het kan ook met melk. Een goed en smakelijk begin van de dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten