zondag 19 oktober 2014

Focaccia

Eén van m'n favoriete zuiderse broden is focaccia. Eens je het basisbrood hebt gemaakt, kan je met verschillende smaken variëren. Vandaag maakte ik drie verschillende broden. Maar first things first: het basisrecept voor 1 brood:
  • 160 g tarwebloem
  • 100 g water
  • 15 g gist
  • 3 g zout
  • 15 + 5 g olijfolie
Meng de gist, met het water en de bloem. Voeg hierbij het zout en de 15 g olijfolie. Kneed dit alles 10 minuten tot een gistdeeg. Met de resterende olijfolie, vet je de bakvorm in (15 cm x 20 cm en 2,5 cm hoog). Hierna leg je het langwerpige deegstuk in de bakvorm, waarna de eerste rijs plaatsvindt (30 minuten. Na deze rijs, druk je het deeg zachtjes en gelijkmatig tot in iedere hoek van de bakvorm. De tweede rijs volgt nu gedurende 60 minuten. Druk met 2 bebloemde vingers gaatjes in het brood (ongeveer 2 cm van elkaar). Hierna wordt het brood afgewerkt naar smaak (zie het vervolg). Tenslotte volgt nog een narijs van 20 minuten alvorens het brood te bakken in een oven van 225°C gedurende 15-18 minuten.

Combinatie 1: Focaccia met rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie + 1 koffielepel lookpoeder (of 25 g olijfolie + 1,5 g fijngemalen look)
  • gedroogde rozemarijn
  • grof zout
Bestrijk het deeg rijkelijk met de op smaak gebrachte olijfolie, strooi hierover de rozemarijn en een beetje grof zout.
 
Combinatie 2: Focaccia met ansjovis
  • 50 g in stukjes gesneden ansjovis op olie
  • 2 eetlepels olijfolie + 1 koffielepel lookpoeder (of 25 g olijfolie + 1,5 g fijngemalen look)
  • oregano
  • basilicum
  • 15 g parmezaan of andere geraspte kaas
  • gemalen zwarte peper
De ansjovis kan in het deeg gekneed worden (voor de rijsperiodes) of nadien op het deeg gelegd worden.
Bestrijk het deeg rijkelijk met de op smaak gebrachte olijfolie, bestrooi het daarna met oregano en basilicum. Leg eventueel de ansjovisstukjes op het deeg en bestrooi het hierna met kaas en peper.

Combinatie 3: Focaccia met pesto
  • 75 g pesto (groen/rood/...)
  • 40 g blokjes mozzarella
Verdeel de pesto rijkelijk over het deeg en werk af met de blokjes mozzarella.
Dit zijn ze alle drie gezellig naast elkaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten