Voor 4 knopen van 150 g per stuk:
- 310 g bloem
- 120 g halfvolle melk
- 1 ei
- 35 g gist
- 30 g suiker
- 6 g zout
- 60 g boter
- sesamzaad + suiker + losgeklopt ei voor de afwerking
- Maak eerst een gistdeeg met de bloem, melk, gist, ei, suiker, zout en de boter
- Kneed het deeg en laat het 10 minuten rijzen op het werkblad
- Verdeel het deeg in stukken van 150 g
- Maak van de deegstukjes een rechthoek, vouw het bovenste deel naar het midden, alsook het onderste deel (naar het midden) en vouw dan het bovenste deel op het onderste deel (dubbelvouwen). Dit is een manier om het deeg door te slaan.
- Nu bekomt men langwerpige stukjes van ongeveer 10 cm, laat deze opnieuw 10 minuten rijzen
- Rol de stukjes deeg uit tot een lange reep van ongeveer 30 cm
- Maak hiermee het Griekse alfa-teken, namelijk de uiteinden van de reep over elkaar laten kruisen
- Plooi het onderste uiteinde door het 'alfa-gaatje' (de opening in het midden), het komt er nu onderaan uit
- Plooi het bovenste uiteinde naar de onderkant van de knoop en druk dit tegen het restje van het onderste uiteinde
- Leg de knoop op het werkblad en druk kort aan
- Bestrijk de bovenkant van de knoop met losgeklopt ei en duw deze helft in een hoopje sesamzaad
- Bestrijk de onderkant met een beetje zachte/vloeibare boter en duw deze helft in een hoopje grove kristalsuiker
- Leg de knopen met de suikerkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat
- Laat de knopen narijzen gedurende 70 minuten
- Bak de knopen op 210°C gedurende 10 - 12 minuten
Er stast geen gist bij de ingredienten! Hoeveel moet er in? Bedankt alvast voor 't beantwoorden! :-)
BeantwoordenVerwijderenInderdaad! Blijkbaar even over het hoofd gezien. Het is ondertussen aangepast.
BeantwoordenVerwijderen