zaterdag 23 augustus 2014

Bruine suikertaart

De taart zit er misschien niet zo heel mooi uit (of toch mijn versie niet), maar de smaak is geweldig! Al zijn kleine stukjes aan te raden...

Ingrediënten voor een taart van ongeveer 20 cm (of ietsje minder):
Deeg
  • 120 g bloem
  • 10 g kristalsuiker
  • 25 g melk
  • 35 g ei
  • 5 g gist
  • 2 g zout
  • 60 g boter
Vulling
  • 100 g bruine suiker + 50 g kristalsuiker
  • 15 g bloemsuiker + 15 g amandelpoeder (broyage)
  • 25 g room
  • een beetje losgeklopt ei
Deze zoetigheid wordt als volgt bereid:
Deeg

  • Maak de taartdeeg  door de bloem samen te voegen met de gist, het ei, de suiker, de melk, het zout en de boter
  • Het deeg wordt kort gekneed, maar mag nog plakken
  • Bebloem een handdoek en leg hier het deegbolletje in
  • Laat dit geheel een uurtje afkoelen en opstijven in de koelkast
  • Verdeel het deeg in 2 delen: 1/3 en 2/3
  • Rol het 2/3 deel uit tot 33 mm en bekleed hiermee een beboterde en bebloemde bakvorm van 20 cm doorsnede met een hoge rand (bijvoorbeeld 1,5 cm)
  •  Het overtollig deeg wordt voorlopig niet weggesneden
  • Strijk de rand in met losgeklopt ei
Vulling
  • Breng 120 g van het suikermengsel aan op de bodem van de taart
  • Verdeel hierover de broyage en verspreid ten laatste hierover ook de room
  • Rol het restende deegstukje ook uit (2 mm), plooi het deeg in 4 en prik enkele gaatjes in de spie deeg
  • Leg de spie deeg op de taart en vouw terug open, zodat de twee lappen deeg aansluiten aan elkaar
  • De zijkanten dienen goed aangeduwd te worden en het overtollige deeg wordt verwijderd
  • Strijk de bovenkant van de taart in met losgeklopt ei en verdeel hierna de rest van het suikermengsel over de taart
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 20 minuten
  • Laat de taart voldoende afkoelen alvorens ze aan te snijden, zodat de suiker binnenin een soort pasta kan vormen
Het valt misschien als een baksteen op  je maag, maar dan wel een hemels zoete en zeer smakelijke baksteen (ik weet wat te kiezen dan).

2 opmerkingen:

  1. Het mag er dan misschien niet chic of mooi uitzien.....maar ik denk persoonlijk dat het heerlijk zal smaken bij een lekkere kop thee of koffie! Mij heb je! Ik verheug me nu al. Bedankt voor het reept enneh....ga vooral zo door! :-)

    BeantwoordenVerwijderen