Het hoeft niet altijd een voor de hand liggende combinatie te zijn. Dit dan ook nog eens zonder suiker, maakt het helemaal speciaal. Qua smaak is het ook een beetje een buitenbeentje, een niet zoete, smeuïge chocoladesmaak met een toets van rode biet. Een aanrader voor iemand die eens iets anders wil proeven.
afgewerkt met een beetje kokos |
- 220 g gekookte/gestoomde rode biet
- 300 g fondantchocolade
- 60 ml sterke koffie
- 200 g boter
- 135 g bloem
- 60 g cacaopoeder
- 1/2 koffielepel bakpoeder
- 5 eieren
- (indien je toch niet zonder kan 130 g suiker)
- Mix de bieten tot een puree (handig met een staafmixer)
- Smelt 200 g chocolade au bain marie
- Roer in enkele bewegingen de warme koffie bij de chocolade
- Smelt de boter en voeg ook deze bij de chocolade en laat afkoelen (eventueel hier de suiker toevoegen)
- Zeef de bloem en meng deze met de cacao en bakpoeder
- Voeg de eierdooiers bij het chocolademengsel gevolgd door het toevoegen van de bietenpuree
- Voeg bij het chocolademengsel het bloemmengsel en de resterende 100 g chocolade in fijne stukjes gehakt
- Klop de eiwitten stijf en voeg deze in zo weinig mogelijk bewegingen ook bij het beslag
- Stort dit geheel in een beboterde springvorm (op de bodem best ook nog een laagje bakpapier)
- Bak in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende 60 minuten, de cake mag nog een beetje smeuïg zijn als deze uit de oven komt, maar ook niet teveel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten