donderdag 29 mei 2014

mueslibrood

Als je niet weet wat te kiezen voor je ontbijt, kan je het altijd combineren. Bij deze: mueslibrood.

Ingrediënten (12 broodjes):
  • 250 g muesli (met gedroogd fruit, als dit met rozijnen is, week deze dan zeker eerst in water!)
  • 30 g verse gist
  • 100 g witte bloem
  • 200 g volkorenbloem (*)
  • 50 g roggevolkorenbloem (*)
  • 50 g boekweitbloem (*)
  • 300 ml halfvolle melk
  • 2 eetlepels honing/dadelstroop
  • 2 eetlepels olie
  • 5 g zout
(*) ik heb een andere bloemmengeling gebruikt. Het voornaamste is de deegbereiding in totaal 400 g bloem bevat.

 De bereiding gaat als volgt:
  • Warm de melk even op en los hierin de honing of dadelstroop op. Laat lauw worden.
  • Meng de bloemsoorten en verkruimel hierin de gist.
  • Voeg hierbij de melk en meng voldoende.
  • Voeg het zout en de olie toe aan het mengsel en kneed dit tot een homogeen, iets plakkeriger deeg.
  • Wanneer het deeg gekneed is, wordt de muesli toegevoegd (waarvan de rozijnen zeker dienen geweekt te zijn!).
  • Het deeg mag nu zeker niet te plakkerig zijn, voeg desnoods nog een lepel bloem toe.
  • Laat het geheel minstens 1,5 uur rijzen (mag tot 3 uur rijzen).
  • Sla het deeg door en rol het uit tot een grote rechthoek (1 cm dikte). 
  • Snij hiervan 12 kleinere rechthoekjes.
  • Laat de broodjes nogmaals rijzen (1 uur).
  • Strijk de broodjes in met wat water en strooi hierover nog wat muesli.
  • Bak de broodjes gedurende 20 minuten bij 200°C (met een potje water in de oven).
Laat het ontbijt smaken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten