Voor ongeveer 20 zoentjes:
Koekjes
- 150 g boter
- 65 g suiker
- 30 g lichtbruine suiker
- 1 ei
- 300 g bloem
- snuifje zout
- honing
- 50 ml water
- 75 g kristalsuiker
- 70 g eiwit
- 12 g gelatineblaadjes
- 300 g pure chocolade
Koekjes
- klop de boter luchtig samen met het ei en de suikers
- voeg ook de bloem en het zout toe
- meng tot een vast deeg (zelfde principe als kruimeldeeg)
- laat opstijven in de diepvries
- rol het deeg uit tot 5 mm dikte en steek cirkeltjes uit met een vormpje
- leg de deeglapjes op een met bakpapier bedekte bakplaat
- doorprik deze lapjes met een vork (voorkomt breuk en vervormingen tijdens het bakken)
- bak de koekjes op 180°C gedurende 10 minuten
- laat volledig afkoelen op een roostertje
- bestrijk met wat honing
- week de gelatineblaadjes in koud water
- breng het water met de suiker aan de kook tot een licht bruine siroop
- klop de eiwitten op een matige snelheid (niet helemaal stijf kloppen)
- zet de suikersiroop van het vuur en meng hieronder de gelatine
- klop de eiwitten verder op de maximale stand waarbij de siroop traag wordt toegevoegd (dun straaltje)
- klop de massa koud op de maximale stand (tot de kom lauw aanvoelt)
- vul met dit schuim een spuitzak met effen mond en spuit toefjes schuim op de koekjes
- laat de koekjes even opstijven in de koelkast
- smelt 230 g chocolade tot een gladde saus
- voeg hierbij het overige deel van de chocolade en roer glad
- leg de koekjes op een rooster en overgiet deze met de chocolade en laat even uitdruppen
- zet de koekjes terug in de koelkast/diepvries om te laten opstijven
- bewaar ze in een gesloten doos
Geen opmerkingen:
Een reactie posten