zondag 6 april 2014

negerzoenen

Negerzoenen, negerinnentetten, schuimzoentjes, ... namen genoeg om dit koekje te benoemen. De bereiding daarentegen is niet zo eenvoudig. Het is vooral een gepruts om het er esthetisch mooi te laten uitzien. Dit is mijn poging, niet bepaald geslaagd qua uitzicht, maar wel heel lekker!

Voor ongeveer 20 zoentjes:
Koekjes
  • 150 g boter
  • 65 g suiker
  • 30 g lichtbruine suiker
  • 1 ei
  • 300 g bloem
  • snuifje zout
  • honing
Schuim
  • 50 ml water
  • 75 g kristalsuiker
  • 70 g eiwit
  • 12 g gelatineblaadjes
Afwerking
  • 300 g pure chocolade
Bereiding:
Koekjes
  • klop de boter luchtig samen met het ei en de suikers
  • voeg ook de bloem en het zout toe
  • meng tot een vast deeg (zelfde principe als kruimeldeeg)
  • laat opstijven in de diepvries
  • rol het deeg uit tot 5 mm dikte en steek cirkeltjes uit met een vormpje
  • leg de deeglapjes op een met bakpapier bedekte bakplaat
  • doorprik deze lapjes met een vork (voorkomt breuk en vervormingen tijdens het bakken)
  • bak de koekjes op 180°C gedurende 10 minuten
  • laat volledig afkoelen op een roostertje
  • bestrijk met wat honing
Schuim
  • week de gelatineblaadjes in koud water
  • breng het water met de suiker aan de kook tot een licht bruine siroop
  • klop de eiwitten op een matige snelheid (niet helemaal stijf kloppen)
  • zet de suikersiroop van het vuur en meng hieronder de gelatine
  • klop de eiwitten verder op de maximale stand waarbij de siroop traag wordt toegevoegd (dun straaltje)
  • klop de massa koud op de maximale stand (tot de kom lauw aanvoelt)
  • vul met dit schuim een spuitzak met effen mond en spuit toefjes schuim op de koekjes
  • laat de koekjes even opstijven in de koelkast
Afwerking
  • smelt 230 g chocolade tot een gladde saus
  • voeg hierbij het overige deel van de chocolade en roer glad
  • leg de koekjes op een rooster en overgiet deze met de chocolade en laat even uitdruppen
  • zet de koekjes terug in de koelkast/diepvries om te laten opstijven
  • bewaar ze in een gesloten doos
Lekker he?! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten