zaterdag 2 november 2013

Profiteroles

Ofwel kleine soesjes.
Met deze hoeveelheid ingrediënten krijg je ongeveer 80 stuks (die je perfect zonder vulling in de diepvries kan steken)
  • 300 g water
  • 150 g boter/margarine
  • snuifje zout
  • 225 g (patisserie)bloem
  • ongeveer 6 eieren
De soezen worden gemaakt uit een zogenaamde kookdeeg:
  • smelt de boter
  • meng hierbij het water en zout en breng samen aan de kook
  • wanneer de boter gesmolten is, de kookpan van het vuur nemen en in één keer de bloem erbij doen
  • goed roeren tot een mooie deegbol bekomen wordt
  • kookpan terug op het vuur zetten en het deeg al roerend laten doorwarmen (zodat het uitdroogd)
  • de deegbol overbrengen in een andere, koude kom en één voor één (!) de eieren er ondermengen (het deeg mag niet te slap worden, breek eventueel het laatste ei in een kopje, klop het ei los en voeg het geleidelijk aan toe)
  • goed luchtig kloppen 
  • de oven voorverwarmen op 175°C
  • verdeel het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat met behulp van een spuitzak (zorg voor voldoende ruimte tussen de soezen)
  • voor profiterolles maak je kleine deeghoopjes (3 cm diameter), voor soezen grotere (6 cm diameter) en voor eclairs langwerpige (10 cm in de lengte) Het is maar een kwestie van benaming.
  • de 'teutjes' die gevormd worden door het spuiten, kunnen makkelijk worden bewerkt door een beetje water op je vinger te brengen en zachtjes te duwen op het deeg
  • doreer de deegstukjes met een losgeklopt ei
  • afbakken op 200°C gedurende 25 minuten (tot ze goudbruin zijn van kleur en hol klinken)
  • laat afkoelen
En nu vullen maar! Er zijn verschillende mogelijkheden: met chocolademousse, slagroom of banketbakkersroom. Deze profiterollekes werden afgewerkt met een mengsel van 2/3 banketbakkersroom en 1/3 (gezoete) slagroom voor een luchtig geheel. Afgewerkt met wat chocolade en je hebt een van de betere desserts!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten