zondag 10 november 2013

Cake met mokkavulling en walnoten

Ideaal voor bij dit weer en een tas koffie!
 Ingrediënten:
cake
  • 250 g malse boter
  • 200 g suiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 4 eieren
vulling
  • 100 g malse boter
  • 200 g bloemsuiker
  • 2 koffielepels oploskoffie (naar eigen smaak)
  • scheutje kokend water
decoratie
  • 50 g suiker
  • scheutje water
  • 20 walnoten (grof gehakt)
Werkwijze:
cake
  • vermals de boter en doe hierbij de suiker
  • voeg één voor één de eieren toe, waarna ook de bloem wordt toegevoegd
  • meng alles tot een homogeen beslag
  • breng het beslag in een beboterde en bebloemde ronde springvorm
  • bak de cake gedurende 25 minuten op 175°C in een voorverwarmde oven
  • laat afkoelen en snijdt de cake in twee schijven met een broodmes
vulling (maak dit wanneer de cake aan het bakken is)
  • vermals de boter en meng hieronder de suiker
  • los de oploskoffie op in een klein scheutje kokend water
  • voeg het koffieconcentraat aan het botermengsel en meng goed zodat een smeuïge en egale crème ontstaat
  • laat de crème opstijven in de koelkast
decoratie
  • laat suiker karameliseren: breng de suiker in een pan met een scheut water en laat opwarmen (niet roeren, gewoon laten opwarmen)
  • wanneer de stroop een goudbruine kleur krijgt, worden de gehakte walnoten even mee 'gebakken' in de pan
  • even roeren en het geheel uitstorten op een bakmatje om te laten afkoelen
  • wanneer de massa is afgekoeld, wordt het best in kleinere stukjes verbrokkeld
samenstelling cake
  • op de onderste schijf cake wordt een laagje mokkavulling aangebracht en mooi uitgesmeerd
  • eventueel wat fijngehakte walnoten erop strooien
  • de bovenste schijf er opleggen en ook bedekken met een fijn laagje mokkacrème
  • hierover de brokjes gekarameliseerde walnoten verdelen
Laat het smaken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten