maandag 3 augustus 2015

Rijsttaartjes

Deze klassieker ontbrak nog in de collectie. Lekker smeuïg, geurend naar vanille en altijd smaakvol. Het werd tijd dat dit gebakken werd!

voor 4 taartjes (of 1 kleine taart van ongeveer 20 cm doorsnede):

  • 1 kant-en-klaar vel bladerdeeg
  • 70 g dessertrijst
  • 400 g melk 
  • 1 vanillestok
  • 100 g melk + 25 g puddingpoeder
  • 90 g suiker
  • 1 ei (gesplitst)
bereiding:
  • breng de melk op een matig vuur aan de kook, voeg hierbij de dessertrijst en de vanillestok, overlangs gesneden en zaadjes eruit geschraapt. De peul en de zaadjes zorgen voor extra smaak in de bereiding
  • roer voldoende tijdens het opwarmen van de melk zodat de rijst niet blijft kleven aan de bodem
  • beboter en bebloem ondertussen de bakvormen en bekleed deze met bladerdeeg, snij de bladerdeeg net iets groter dan de diameter van de bakvorm, zodat deze de gehele vorm kan bedekken, overtollig deeg dient gelijk met de bakvorm verwijderd te worden
  • wanneer 3/4 van de melk is opgenomen door de rijst (duurt even), wordt de suiker aan het geheel toegevoegd
  • los het puddingpoeder op in 100 g melk en voeg dit mengsel ook toe aan de melk
  • laat het geheel verwarmen op een zacht vuurtje waarbij continu geroerd dient te worden, zodat het geheel kan binden en een pap vormen
  • verwijder de vanillestok en laat de rijstpap afkoelen
  • scheid de eidooier van het eiwit en meng deze onder de afgekoelde rijstpap
  • klop het eiwit stijf en spatel ook dit onder het geheel
  • breng de rijstpap over in de met bladerdeeg beklede bakvormen, vul de vormen tot aan de rand
  • bak de taartjes in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 25 minuten
  • laat eerst afkoelen alvorens de taartjes te ontvormen
Geniet van een zelfgemaakt rijsttaartje bij een lekkere tas koffie of misschien wel als ontbijt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten