zondag 28 juni 2015

tarte tatin met nectarine en appel

Deze tarte tatin is een Franse klassieker in het Land der Desserts. Maar ik wou niet enkel appelen gebruiken, dat is al zoveel gedaan. Vandaar de combinatie met nectarines (omdat die al behoorlijk rijp in de koelkast lagen). Maar eigenlijk is zo goed als elke fruitsoort mogelijk.

voor een klein taartje (20 cm doorsnede):
  • 100 g kristalsuiker + 50 g vanillesuiker
  • scheutje water
  • 15 g boter (eventueel de lactosevrije versie)
  • 2 stevige appelen (die geen appelmoes worden na de bereiding in de oven)
  • 2 rijpe nectarines
  • 1 vel kant-en-klare bladerdeeg
werkwijze:
  • neem een stalen of gietijzeren kom of pan die vuur en ovenbestendig is
  • doe hierin de suiker en een scheutje water
  • zet op een hoog vuur en laat het geheel opwarmen en smelten tot een lichte karamel (goudbruine kleur)
  • haal de pan van het vuur, voeg voorzichtig nog een scheutje water toe en laat de boter al roerend smelten in het geheel (opgepast! verhitte suiker is bijzonder warm!)
  • snij de appelen en nectarine (ontdaan klokhuis of pit) in partjes/ halve maantjes
  • verdeel deze maantjes over de gehele bodem van de pan in de karamel
  • rol het bladerdeeg uit op maat van de pan
  • drapeer het deeg over het fruit en druk voldoende aan, zorg dat de randjes goed gesloten zijn
  • maak een gaatje in het midden van het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen
  • bak de taart gedurende 30 minuten op 180°C tot de bladerdeeg een goudbruine kleur heeft
  • laat even afkoelen
  • draai de taart om, wees voorzichtig want er is veel overtollig vocht aanwezig dat nog zeer warm kan zijn!
  • giet eventueel het overtollige vocht af
  • serveer de taart warm of koud met of zonder een bolletje ijs.... Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten