zondag 21 juni 2015

Appelflappen

Appelflappen zijn pure nostalgie. Vandaar wou ik het nog eens maken, in een verbeterde, meer volwassen versie met zelfgemaakte bladerdeeg.

Voor ongeveer 9 stuks:
  • 135 g bloem
  • 85 g boter (koelkast koud)
  • 2 g zout
  • 3,5 g instant gist
  • 20 g vanillesuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • 50 ml lauw water
  • 2 appels
  • 20 g vanillesuiker
  • 1/2 koffielepel kaneel
  • citroensap
Bereiding:
  • maak een gistdeeg (voeg de bloem samen met het water, 1/2 ei, zout, suiker en 12 g boter, kneed alles tot een samenhangend deeg)
  • laat het deeg 10 minuten rusten in de koelkast
  • rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 10 x 15 cm
  • verdeel over de helft van de rechthoek de koude boter versneden in kleine plakjes
  • de andere helft van het deeg wordt over het deel deeg met de boter gelegd en de randen worden aangedrukt
  • draai een kwartslag en rol het deeg uit tot een lange rechthoek
  • vouw 1/3 van de bovenste deel van het deeg naar binnen, doe hetzelfde voor het onderste deeg van de deeglap, zodat beide delen elkaar overlappen
  • druk goed aan en draai opnieuw een kwartslag 
  • rol het deeg opnieuw tot een rechthoek en herhaal dit nog 3 maal
  • laat het deeg vervolgens 60 minuten in de koelkast rijzen
  • maak ondertussen de vulling: snij de appels in kleine blokjes en meng deze met de suiker, het kaneel en het citroensap
  • rol het deeg uit tot een rechthoek van 20 x 20 cm en snij het deeg in 9 vierkantjes
  • verdeel de vulling over de verschillende lapjes deeg, bewaar het eventueel resterende sap
  • vouw de deegpakketjes door de uiteinden naar elkaar toe te plooien en voorzichtig aan tedrukken
  • laat nogmaals 15 minuten rijzen bij kamertemperatuur
  • strijk ze in met het resterende sap, gemengd met de andere helft losgeklopt ei
  • bak de bladerdeegpakketjes eerst 10 minuten bij 200 °C en vervolgens 10 minuten bij 180°C tot ze mooi goudbruin kleuren
Ze smaken het beste warm met een bolletje vanille-ijs, bevestigd door een getraind smaakpanel in huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten