Voor ongeveer 9 stuks:
- 135 g bloem
- 85 g boter (koelkast koud)
- 2 g zout
- 3,5 g instant gist
- 20 g vanillesuiker
- 1 losgeklopt ei
- 50 ml lauw water
- 2 appels
- 20 g vanillesuiker
- 1/2 koffielepel kaneel
- citroensap
- maak een gistdeeg (voeg de bloem samen met het water, 1/2 ei, zout, suiker en 12 g boter, kneed alles tot een samenhangend deeg)
- laat het deeg 10 minuten rusten in de koelkast
- rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 10 x 15 cm
- verdeel over de helft van de rechthoek de koude boter versneden in kleine plakjes
- de andere helft van het deeg wordt over het deel deeg met de boter gelegd en de randen worden aangedrukt
- draai een kwartslag en rol het deeg uit tot een lange rechthoek
- vouw 1/3 van de bovenste deel van het deeg naar binnen, doe hetzelfde voor het onderste deeg van de deeglap, zodat beide delen elkaar overlappen
- druk goed aan en draai opnieuw een kwartslag
- rol het deeg opnieuw tot een rechthoek en herhaal dit nog 3 maal
- laat het deeg vervolgens 60 minuten in de koelkast rijzen
- maak ondertussen de vulling: snij de appels in kleine blokjes en meng deze met de suiker, het kaneel en het citroensap
- rol het deeg uit tot een rechthoek van 20 x 20 cm en snij het deeg in 9 vierkantjes
- verdeel de vulling over de verschillende lapjes deeg, bewaar het eventueel resterende sap
- vouw de deegpakketjes door de uiteinden naar elkaar toe te plooien en voorzichtig aan tedrukken
- laat nogmaals 15 minuten rijzen bij kamertemperatuur
- strijk ze in met het resterende sap, gemengd met de andere helft losgeklopt ei
- bak de bladerdeegpakketjes eerst 10 minuten bij 200 °C en vervolgens 10 minuten bij 180°C tot ze mooi goudbruin kleuren
Geen opmerkingen:
Een reactie posten