zondag 17 mei 2015

luxe amandelcake

Je hebt cake en je hebt cake. Deze past in de laatste categorie, cake met dat tikkeltje meer. Extra smaak en extra smeuïg (waarschijnlijk ook extra calorieën, dat geheel terzijde).
Voor een kleine bakplaat cake (15 tal personen):
Beslag
  • 150 g boter (kamertemperatuur)
  • 6 eieren
  • 250 g kristalsuiker
  • snuifje zout
  • 350 g bloem
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 70 g melk
Vulling
  • 150 g boter
  • 100 g slagroom
  • 60 g kristalsuiker
  • 20 g vanillesuiker
  • amandelspijs: 100 g amandelpoeder + 100 g bloemsuiker + 1 eiwit
  • 2 eetlepels amaretto (kan ook met rum)
  • 300 g amandelschilfers
Bereiding:
Beslag
  • meng de boter met de suiker, de eieren en het zout en klop tot een schuimig geheel
  • meng de bloem en het bakpoeder onder het mengsel, net zoals tot slot de melk
  • stort het beslag uit op een met bakpapier beklede bakplaat
Vulling
  • maak de amandelspijs: meng de bloemsuiker met het amandelpoeder en het eiwit tot een samenhangend geheel
  • voeg de boter samen met de room, suiker en amandelspijs in een pan en laat het geheel op een laag vuur smelten
  • meng de amaretto onder het geheel alsook de amandelschilfers
  • verdeel deze massa evenredig over het cakebeslag
  • bak de cake 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de cake goudbruin kleurt en geen cakebeslag aan een sateprikker blijft kleven
Een echte voltreffer voor amandelfans... Smakelijk! 
Ik had nog een overschotje amandelspijs, daar heb ik bolletjes van gedraaid en even in de cacaopoeder gerold... en dan een tas koffie erbij gehaald, perfecte combinatie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten