zondag 22 september 2013

Catalaanse taart

Een beetje zwaar, maar wel heel lekker!
Ingrediënten
zanddeeg
  • 250 g bloem
  • 125 g suiker
  • 125 g vaste margarine
  • 1 ei
  • mespunt bakpoeder
  • 5 g vanillesuiker
vulling
  • 150 g abrikozenconfituur
beslag
  • 275 g boter
  • 330 g suiker
  • 10 g vanillesuiker of 1/4 merg van een vanillestok
  • 225 g gemalen amandelen
  • 3 eieren + 1 dooier (zie pralin)
  • 1 dl melk
  • 420 g bloem
  • mespunt bakpoeder
pralin
  • 100 g amandelschilfers
  • 200 g suiker
  • 1 eiwit
Werkwijze
zanddeeg
  • boter en suiker mengen
  • volledig ei toevoegen
  • bloem met bakpoeder mengen en aan de massa toevoegen
  • alles (kort) kneden tot een samenhangend deeg
  • even laten koelen
  • uitrollen op 3 mm dikte en in bakvorm leggen 
  • paar keer inprikken,beetje bloem erover strooien en hiermee de geprikte gaatjes vullen
  • bekleden met een dun laagje abrikozenconfituur
beslag
  • boter vermalsen en mengen met de suiker, vanillemerg/suiker en de amandelen
  • vervolgens de eieren + dooier, melk, bloem en bakpoeder toevoegen
  • dit beslag spuiten met een spuitzak op de abrikozenconfituur
  • verdeel de pralin met de hand (pralin is het mengen van de suiker, het eiwit en de schilfers)
  • Bak de taart op 180°C gedurende minimaal 30 minuten (meestal redelijk wat meer)
afwerking
  • bestrooien met bloemsuiker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten