maandag 12 augustus 2013

Vijgen-notenbrood

Een zeer lekker brood, dat een beetje zoeter smaakt en ook iets smeuïger is.
Voor 2 kleine broodjes of één groot brood:
  • 340 g tarwebloem
  • 220 g water
  • 20 g verse gist
  • 5 g zout (mag ook de helft minder)
  • 1/2 koffielepel suiker
  • 130 g gehakte walnoten
  • 150 g gedroogde versneden vijgen
De laatste twee ingrediënten zijn t.o.v. het oorspronkelijke in hoeveelheid toegenomen, omdat ik vond dat dat zeker mocht (oorspronkelijk 100 g noten en 60 g vijgen). Ook wordt er in het recept gezegd dit alles grof te hakken/versnijden, maar ik vond het aangenamer om kleinere stukjes te gebruiken, ik heb de noten dan ook gecutterd en de vijgen tamelijk fijn versneden.

De bakker gaat verder als volgt:

Er wordt een traditioneel gistdeeg gemaakt (tarwebloem, water, gist, suiker en zout), wat gekneed wordt tot een elastisch deeg (het deeg is tamelijk plakkerig). Laat het deeg rijzen gedurende 45 tot 60 minuten (ideaal om de noten en vijgen te prepareren). Sla het deeg door en breng de noten en de vijgen in het deeg door te versteken. Verdeel het deeg eventueel in twee en bol op. Plaats het deeg in z'n (ingevette en bebloemde) bakvorm en laat nog eens rijzen voor 40 minuten. Hierna wordt het deeg gedoreerd of bestoven met roggemeel en gebakken gedurende 20 minuten op 210°C.

Veel meer dan wat boter en/of kaas heeft dit brood niet nodig om goed te smaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten