zaterdag 15 juni 2013

Tweekleurige mokken

Elk kind moet een naam hebben, deze eenvoudige maar decoratieve koekjes dus ook.


Voor 25 koekjes:
  • 150 g boter
  • 70 g suiker
  • 4 g vanillesuiker
  • 1 eierdooier (20 g)
  • 200 g (patisserie)bloem
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 20 g broyage = 10 g suiker + 10 g amandelpoeder
Meng de zachte boter met de suiker, voeg de eierdooier toe en meng voldoende. Voeg nu ook de (gezeefde) bloem en de broyage toe, kneed tot een homogeen deeg.Verdeel het deeg in twee en meng onder het ene deel de cacaopoeder, zodat deze een mooie bruine kleur krijgt. Verdeel hierna beide deegbollen in 2 gelijke stukken en rol hiervan 4 gelijke deegrollen (diameter 1,5 cm). Nu is het de bedoeling het koekjes z'n uiteindelijke vorm aan te meten. dit kan op verschillende manieren, naargelang de eigen creativiteit(*). Voor het dambordpatroon schik je een witte deegrol naast een bruin, bovenop de witte plaats je een bruin en bovenop de bruine plaats je een witte deegrol. Rol dit even, zodat de 4 rollen één geheel vormen. Leg dit geheel voor 5 minuten in de diepvries om te laten opstijven (dit om beter te kunnen snijden). Eens uit de diepvries, snij je schijfjes van 0,75 cm dikte, die daarna op een met bakpapier beklede bakplaat worden gelegd. Bak de koekjes op 175°C voor een 10 -15 minuutjes, maar hou dit in de gaten, eens de bleke deeg, licht bruin kleurt, zijn de koekjes klaar.

Vrolijke koekjes toch? 

(*) andere decoratiemogelijkheden:
  1. 1 kleur uitrollen, de andere kleur als deegrolletje hierin leggen en oprollen. (schijfjes van 0,75 cm dikte)
  2. beide kleuren uitrollen, op elkaar leggen en oprollen (spiraalmotief) (schijfjes van 0,75 cm dikte)
  3. schijfjes (0,75 cm dik) snijden van de beide kleuren (apart), een vormpje uitsteken in beide kleuren en ze omwisselen van kleur.
  4. en zo verder...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten