zondag 23 juni 2013

Spiegeltjes

Met wat fantasie kan je in dit koekje een spiegel herkennen, vandaar de naam.
-Voor 20 van deze spiegeltjes-

Rand
  • 125 g eiwitten
  • 80 g verwarmde suiker
  • 20 g suiker
  • 30 g bloem
  • 180 g broyage (= 90 g amandelpoeder + 90 g suiker)
Vulling: frangipane
  • 62,5 g boter
  • 125 g broyage (= 62,5 g amandelpoeder + 62,5 g suiker)
  • 1 ei
  • 12,5 g patisseriebloem
Afwerking
  • amandelschilfers
  • afdekgelei
  • fondantsuiker of glazuur
Dat gaat dan als volgt:
Rand
  • Verwarm 80 g suiker totdat deze warm aanvoelt
  • Klopt de eiwitten schuimig met 20 g (koude) suiker. Voeg hierna de verwarmde suiker geleidelijk aan toe en klop tot een zeer stevig schuim.
  • Breng de bloem bij de broyage en spatel dit voorzichtig en zo kort mogelijk onder het eiwit
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, waar eventueel cirkels van 5 cm diameter opstaan (als hulpmiddel)
  • Spuit met het schuim cirkels van dezelfde diameter + bestrooi deze cirkels met amandelschilfers.( Let op de cirkels dienen voldoende ver van elkaar te liggen)
Frangipanne
  •  Klop het ei onder de boter
  • Voeg de broyage toe en meng goed. Klop dit tot een luchtig beslag
  • Zeef de bloem en breng ze onder het beslag
  • Breng dit beslag in een spuitzak en vul het midden van de cirkels hiermee op
Afwerking
  • Bak de spiegeltjes op 180°C gedurende 15 minuten
  • Bestrijk de afgebakken koekjes met afdekgelei en laat afkoelen
  • Bestrijk de koekjes met een laagje fondantsuiker of glazuur
Best bewaren in een gesloten doos.

4 opmerkingen:

  1. De bakker in Temse waar ik in de jaren ‘90 werkte maakte ze alleen rond kerst. Ze waren overheerlijk! Binnenkort ga ik ze zelf maken. 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Doet me plezier dat te horen...
    Smakelijk alleszins !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaag de koekjes gemaakt, samen met dochter Jinske, en ze zijn super goed geslaagd! 😎🎉🎉👍

      Verwijderen