dinsdag 19 februari 2013

Javanais

laagje biscuit
laagje mokka-crème-au-beurre
laagje biscuit
laagje mokka-crème-au-beurre
laagje biscuit
laagje mokka-crème-au-beurre
laagje biscuit
laagje mokka-crème-au-beurre
laagje gananche

Javanais
Ingrediënten voor 2 taarten van 28 x 10 cm
Deeg
  • 5 eieren + 180 g suiker
  • 180 g amandelpoeder + 50 g patisseriebloem
  • 40 g boter
  • enkele druppels amandelessence
  • 150 g eiwit (ongeveer van 5 eieren) + 25 g suiker
Mokka-boterroom
  • 200 g suiker
  • 90 ml water
  • 1 ei
  • 200 g boter
  • 50 g vaste margarine
Mokka-essence
  • 25 ml room
  • 25 g oploskoffie
Ganache
  • 1 dl room + 30 g glucose
  • 150 g fondant chocolade (bij voorkeur callets)
  • 30 g boter
Werkwijze
Deeg
  • Klop de 5 eieren met de suiker tot een ruban
  • Meng de amandelpoeder met de bloem en voeg dit bij de ruban, meng met de klopper
  • Voeg de gesmolten boter geleidelijk toe, alsook de amandelessence
  • Klop het eiwit stevig op met de suiker en spatel dit onder het beslag
  • Verdeel dit beslag over 2  met bakpapier beklede bakplaten
  • Bak gedurende 10 minuten op 210°C
  • Laat de biscuit afkoelen met het bakpapier er nog aan (na het ontvormen) en eventueel met een handdoek erover (om uitdrogen te vermijden)
  • Snij de biscuit, zodat 4 biscuitstukken gevormd worden
Mokka-boterroom
  • Laat de suiker en het water inkoken tot een siroop (118°C)
  • Klop het ei los en voeg voorzichtig bij de kokende suikerstroop
  • Klop het geheel verder met een keukenrobot op maximale stand, totdat de massa is bijna volledig is afgekoeld
  • Voeg de stukjes boter en margarine er bij en blijf kloppen tot een gladde massa
  • Warm de room op en voeg hierbij de oploskoffie, roer tot de oploskoffie volledig is opgelost
  • Voeg deze essence toe bij de boterroom
Ganache
  • Kook de room op met de glucose, giet dit over de chocolade, roer goed tot de chocolade volledig is opgelost.
  • Voeg de boter toe en laat uitsmelten
  • Zet in de koelkast om te koelen
  • Warm terug op voor gebruik (dit is het meest ideaal voor de ganache)
Samenstelling taart
  • Bestrijk een laag biscuit met boterroom en plaats hierop een tweede laag biscuit
  • Herhaal dit nogmaals en eindig met een laagje boterroom bovenaan
  • Plaats de taart even in de koelkast of diepvries om wat op te stijven
  • Overgiet de taart met ganache (max. temperatuur 30°C) en strijk glad
  • Laat even opstijven in de koeling
  • Versnijd in rechthoekige stukjes
  • Decoreer de javanaisstukjes met boterroom of met chocolade
Lekker (zwaar)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten