donderdag 3 januari 2013

Crème brûlée

Het enige wat dit dessertje vraagt, is tijd. Veel tijd, zonder er last van te hebben. Met het krokante suikerlaagje, het ideale (feest)dessert!

 Ingrediënten
  • 2,5 dl room
  • 2,5 dl melk
  • 2 vanillestokjes
  • 12 eierdooiers
  • 100 g kristalsuiker
Bereiding 
Giet de room en de melk samen in een kookpot. Snij de vanillestokjes overlangs, haal de zaadjes eruit en voeg beiden (zowel de zaadjes als de peulen) in de kookpot toe. Verwarm dit mengsel, vergeet niet met een garde af en toe eens te roeren (zodat niets aanbrandt). Dit mengsel mag licht koken, hoeft niet. Klop de dooiers los met de suiker, de bedoeling is om het mengsel goed te mengen, niet te kloppen (dus niet te schuimig en te bleek kloppen). Giet, al roerend, het warme mengsel van melk en room, doorheen een vergiet -verwijderen van de peulen-, bij het mengsel van de dooiers en suiker. Het mengsel moet nu tot rust komen. Het voornaamste doel van dit rusten, is het wegebben van het schuim. Aangeraden wordt om het mengsel een kleine 24 uur te laten staan.

Verwarm de oven voor op 90°C, vul ovenvaste schaaltjes met het eiermengsel en plaats ze op een ovenschaal waarin een bodem water staat (au bain marie). Bak de crèmes brûlées gedurende minstens 1 uur in een oven van 90°C. Om de stevigheid van de crème te testen, wordt er even met het schaaltje geschud. 

De crème dient te worden afgekoeld (koelkastkoud), waarna er een laagje van suiker over wordt gestrooid. Dit laagje wordt bekomen door 2 eetlepels bruine suiker en 2 eetlepels kristalsuiker te mengen in een blender/mixer/koffiemolen, om een homogeen mengsel te verkrijgen. Smelt de suiker met behulp van een gasbrander (de suiker moet karamelliseren, maar mag niet verbranden!)

tip: De crèmes kunnen voor een langere tijd bewaard worden in de koelkast, maar dan zonder suikerlaagje. Dit wordt pas toegevoegd net voor het serveren.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten