maandag 21 januari 2013

Suikerbrood


Wat heb je nodig voor 2 kleine suikerbroodjes?
  • 300 g tarwebloem
  • 20 g (verse) gist
  • 1 ei
  • 5 g suiker
  • 110 g water
  • 40 g boter
  • 8 g zout
  • eventueel 3 g verbeteraar (poeder)
  • 100 g perlé suiker en 20 g boter
Hoe maak je suikerbrood?
  1. Maak eerst en vooral een gistdeeg: meng bloem, gist, ei suiker en water. Voeg daarna boter, verbeteraar en zout toe. Kneed dit mengsel tot een deeg. Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is (ongeveer een uur), dit is de voorrijs.
  2. Bereiden van de perlésuiker: smelt 20 g boter en roer de perlésuiker eronder. Zet dit mengsel even in de koelkast zodat de boter weer verhard en een beschermend laagje vormt rond de suikerkristallen. Zo zullen deze niet uitsmelten tijdens het bakken.
  3. Verdeel de gerezen deegbol in 2 gelijke stukken, neem daarnaast ook 1/3 van het deeg apart en rol het uit tot een dunne lap. Dit wordt het manteltje (a.k.a. winterfrakske)
  4. Voeg de perlésuiker toe aan de deegstukken door middel van versteken.
  5. Breng de dunnen ongesuikerde deegmantel rond de gesuikerde deegbol.
  6. Breng de deegbol (met de sluiting naar onder!)  in een beboterde bakvorm of aluminium bakje (met bakpapier) - bijvoorbeeld 2 deegbollen naast elkaar in een langwerpige 'cakebakvorm'-
  7. Laat het geheel vervolgens rijzen gedurende een 40-tal minuten, dit is de narijs.
  8. Bak de broodjes op 200°C  voor ongeveer 20 minuten (gebruik zeker bakpapier, indien de suiker zou smelten, krijg je anders het brood er niet meer/moeilijk uit)

Tip: hoe beter je de suiker versteekt in het deeg, des te meer verspreid zal de suiker zijn in het brood.

dinsdag 8 januari 2013

Pizzabroodjes

Dit recept kent slechts 2 onderdelen: het brooddeeg (gemaakt uit 400g bloem, 20g gist, 1 dooier en 200 g water) en 'spaghettisaus'  (dat kan naar eigen smaak en goesting, hier volgt een voorbeeldingrediëntenlijst: 1 ui, 1 teentje look, een rode paprika, 100g gehakt, 100g gepelde tomaten, 1 koffielepel tomatenpuree en wat kruiden).

Wanneer de deegstukjes (80 g deeg per broodje) helemaal zijn gerezen en voorzien zijn van een sandwichvorm , worden deze overlangs gesneden met een scherp (!) mes. De saus wordt verdeeld onder de broodjes, een goede eetlepel per broodje. Laat hierna de broodjes nog een beetje rijzen, doreer met een ei, bestrooi met wat kaas en bak de broodjes gedurende 25 minuten op 200°C.

En wacht vooral niet te lang om ze op te eten, warm zijn ze het lekkerste!

met dank aan m'n groottante voor het retroservies

donderdag 3 januari 2013

Crème brûlée

Het enige wat dit dessertje vraagt, is tijd. Veel tijd, zonder er last van te hebben. Met het krokante suikerlaagje, het ideale (feest)dessert!

 Ingrediënten
  • 2,5 dl room
  • 2,5 dl melk
  • 2 vanillestokjes
  • 12 eierdooiers
  • 100 g kristalsuiker
Bereiding 
Giet de room en de melk samen in een kookpot. Snij de vanillestokjes overlangs, haal de zaadjes eruit en voeg beiden (zowel de zaadjes als de peulen) in de kookpot toe. Verwarm dit mengsel, vergeet niet met een garde af en toe eens te roeren (zodat niets aanbrandt). Dit mengsel mag licht koken, hoeft niet. Klop de dooiers los met de suiker, de bedoeling is om het mengsel goed te mengen, niet te kloppen (dus niet te schuimig en te bleek kloppen). Giet, al roerend, het warme mengsel van melk en room, doorheen een vergiet -verwijderen van de peulen-, bij het mengsel van de dooiers en suiker. Het mengsel moet nu tot rust komen. Het voornaamste doel van dit rusten, is het wegebben van het schuim. Aangeraden wordt om het mengsel een kleine 24 uur te laten staan.

Verwarm de oven voor op 90°C, vul ovenvaste schaaltjes met het eiermengsel en plaats ze op een ovenschaal waarin een bodem water staat (au bain marie). Bak de crèmes brûlées gedurende minstens 1 uur in een oven van 90°C. Om de stevigheid van de crème te testen, wordt er even met het schaaltje geschud. 

De crème dient te worden afgekoeld (koelkastkoud), waarna er een laagje van suiker over wordt gestrooid. Dit laagje wordt bekomen door 2 eetlepels bruine suiker en 2 eetlepels kristalsuiker te mengen in een blender/mixer/koffiemolen, om een homogeen mengsel te verkrijgen. Smelt de suiker met behulp van een gasbrander (de suiker moet karamelliseren, maar mag niet verbranden!)

tip: De crèmes kunnen voor een langere tijd bewaard worden in de koelkast, maar dan zonder suikerlaagje. Dit wordt pas toegevoegd net voor het serveren.

Smakelijk!