woensdag 16 september 2015

Madeleines

Omdat het leuk is bij een tas koffie je eigen vers gemaakte madeleinetjes te kunnen proeven.

Voor ± 16 stuks:
  • 150 g patisseriebloem
  • 150 g gesmolten boter
  • 100 g suiker
  • 20 g vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels honing
  • 1/2 vanillestok
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 1 koffielepel citroensap
Bereiding:
  • Smelt de boter
  • Meng de suiker en voeg hierbij één voor één de eieren, klop dit alles tot een wit geheel (de keukenrobot is hiervoor het handigste)
  • Voeg al roerend de gesmolten boter, de honing, het citroensap en het merg van de vanillestok toe aan het mengsel 
  • Zeef de bloem en het bakpoeder in het beslag en spatel dit er voorzichtig onder
  • Vul een spuitzak met het beslag en laat gedurende 15 minuten koelen in de diepvries
  • Beboter en bebloem ondertussen de bakvorm
  • Vul de madeleinevormpjes voor 3/4 met beslag
  • Bak de cakejes gedurende 15 minuten bij 200 °C
Laat de madeleinetjes even afkoelen, maar niet te lang, want net uit de oven zijn ze het lekkerste!
Om ze te bewaren, wordt best een blikken doos gebruikt.

zondag 30 augustus 2015

Taartje met blauwe druiven

De druiven in de tuin waren meer dan rijp en lekker zoet. Ideaal om er een taartje van te maken.
Zo gezegd, zo gedaan.
Ingrediënten voor een kleine taart:
kruimeldeeg
  • 200 g bloem
  • 70 g amandelpoeder
  • 100 g suiker
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • snuifje zout
  • 1 ei
  • 200 g boter
vulling
  • 150 g verse volle kaas
  • 30 g bloemsuiker
  • limoensap van 1/2 limoen
  • 15 g maïszetmeel
  • 200 g blauwe druiven
werkwijze:
kruimeldeeg
  • meng alle droge ingrediënten
  • voeg hierbij het ei
  • kneed de boter onder het mengsel en blijf kneden tot een samenhangend deeg
  • laat het deeg afkoelen in de koelkast (1u) of in de diepvries (15 min)
  • beboter en bebloem een bakvorm
  • rol het deeg uit en bekleed hiermee de bakvorm
vulling
  • meng de kaas, bloemsuiker, maïszetmeel en het limoensap
  • stort de vulling uit in de met deeg beklede bakvorm
  • verdeel de druiven over de vulling
  • bak de taart 25 minuten bij 180°C
Bij mij smaakte het alleszins ...

woensdag 5 augustus 2015

Crumble van zomers fruit en kruiden

Het lijkt misschien wat een rare combinatie, fruit met kruiden in een zoet dessert. Maar het werkt en het is eens wat anders. Iets fruitig kruidig, kruidig fruitig of iets in de aard.
voor 4 kleine porties (voor een kleine 'taartje' zou ik alles verdubbelen in hoeveelheid):
  • 35 g amandelpoeder
  • 35 g bloem
  • 20 g rietsuiker
  • 35 g (koude) boter
  • 1 appel
  • 1 nectarine
  • 100 g blauwe bessen
  • citroensap
  • theelepel kaneel
  • 1/2 koffielepel kokosolie
  • 1/2 koffielepel honing
  • tijm
  • gemberpoeder
  • basilicum
bereiding:
  • kneed het amandelpoeder, de bloem, het rietsuiker en de boter tot een homogeen maar kruimelig deeg
  • verdeel het kruimeldeeg over de met bakpapier beklede bakvormpjes
  • bak het deeg een eerste maal goudkleurig gedurende 15 - 20 minuten bij 190 °C
  • snij ondertussen het fruit (behalve de bessen) en meng dit alles met een beetje citroensap
  • laat de kokosolie op een laag vuurtje smelten met de honing, voeg hierbij ook de kaneel
  • giet dit mengsel over het fruit en voeg hierbij naar eigen smaak de kruiden toe (tijm, gember en basilicum -  ik gebruikte alles gedroogd, vers lijkt mij dit ook wel lekker te zijn), meng alles voldoende
  • verdeel het fruitmengsel over de verschillende bakvormpjes (wanneer deze uit de oven komen) en bak een tweede maal gedurende 10 - 15 minuten bij 190 °C
  • laat even afkoelen en laat het vooral dan smaken!