Een koekje voor bij de koffie of een snel tussendoortje. Maar opgepast, want de kaneel overheerst snel... Daarom paste ik het recept een klein beetje aan.
Voor 20 stuks:
- 113 g boter
- 50 g kristalsuiker
- 20 g vanillesuiker
- 1 ei
- 200 g bloem
- 1/2 koffielepel bakpoeder
- 1/4 koffielepel nootmuskaatpoeder
- een mespuntje zout
- 30 g walnoten (of andere noten naar keuze)
- 1 eetlepel kaneel + 1,5 eetlepels kristalsuiker
Bereiding:
- meng de boter met de suikers, voeg hierbij het ei alsook het bakpoeder, de bloem, de nootmuskaat en het zout
- meng tot een homogeen deeg
- hak de noten fijn en voeg deze ook bij het mengsel
- laat deze massa even opstijven in de diepvries (10tal minuutjes)
- voeg het kaneel bij de suiker
- neem wat deeg, rol dit op tot een bolletje en laat ze kort door de kaneelsuiker gaan (niet alle zijden dienen bedekt te zijn)
- leg de deegbolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, op voldoende afstand van elkaar
- bak de bolletjes op 190°C gedurende 10-12 minuten
- laat ze eerst even afkoelen alvorens ze te verwijderen van de bakplaat en over te brengen op een roostertje
Geniet van een lekker tasje koffie met een kaneelbolletje
Een combinatie van cake en crumble, helemaal niet moeilijk om te maken en een geslaagd resultaat. Meer moet dat niet zijn.
Voor een 12-tal porties (zodat de twaalfde man in een voetbalploeg er ook iets aan heeft):
Cake
- 125 g boter
- 2 grote appels (liefst niet te melig) in blokjes gesneden + wat citroensap eroverheen gesprenkeld
- 125 g bastard/kristal suiker
- enkele druppels vanillearoma (1 theelepel)
- 2 losgeklopte eieren
- 150 g zelfrijzende bloem
Crumble
- 40 g fijngehakte amandelen
- 40 g bloem
- 40 g rietsuiker
- 1/2 koffielepel kaneel
- 30 g gesmolten boter
En mengen maar:
Cake
- klop de boter samen met de suiker en het vanillearoma luchtig
- voeg de losgeklopte eieren beetje bij beetje toe tijdens het mengen
- spatel de bloem door het beslag en meng goed
- voeg tenslotte de appels toe en stort het beslag uit in een lage, met bakpapier beklede bakvorm
Crumble
- meng alle ingrediënten tot een kneedbare massa
- verdeel deze massa over het beslag
- bak de cake gedurende 45 minuten op 180°C tot een goudbruin en stevig geheel
Je kan de cake zowel warm als koud serveren. Dat smaakt toch he?!
Ik heb er al verschillende gemaakt, maar nog nooit het volledige recept op deze blog gezet. Vandaar...
Voor 1 taart (24 cm):
Zanddeeg
- 125 g margarine
- 125 g kristalsuiker
- 10 g vanillesuiker
- 1 ei
- 250 g patisseriebloem
- 1 theelepel bakpoeder
Banketbakkersroom
- 1 l melk
- 1/2 vanillestok
- 3 eieren (150 g)
- 190 g suiker
- 60 g maïzena
Afwerking
- abrikozenconfituur
- fruit (veel fruit)
Bereiding:
Zanddeeg (het handigste in een keukenrobot, kneden op het werkblad ook mogelijk)
- meng de suikers en de boter
- voeg het ei toe
- breng de bloem en het bakpoeder bij het geheel
- kneed tot een samenhangend geheel
- laat het deeg even opstijven in de koelkast/diepvriezer
- rol het deeg uit met een beetje bloem op het werkblad tot 0,5 cm dikte
- bekleed een beboterde en bebloemde taartvorm met het vel deeg
- snijd de randjes voldoende bij en vul de gaatjes met de overschot aan deeg
Banketbakkersroom
- breng de melk aan de kook samen met de doorgesneden vanillestok
- meng in een aparte (grote) kom de eieren met de suiker, een scheutje melk en de maïzena (zorg dat er geen klontertjes in het mengsel aanwezig zijn)
- wanneer de melk kookt, giet je dit door een zeef bij het eiermengsel in de kom
- roer even en giet het mengsel terug in de kookpot en zet deze weer op het vuur
- blijf roeren totdat de gewenste dikte wordt bekomen
- stort de pudding op de zanddeeg in de taartvorm
- bak de taart gedurende 30 minuten op 180°C (er kunnen bruine plekken op de pudding komen door het bakken, dit is geen probleem)
- laat voldoende afkoelen!
Afwerking
- strijk eerst een laagje abrikozenconfituur
- versnijd het gewenste fruit en decoreer hiermee de taart
- doe een paar lepels abrikozenconfituur in een pannetje met een scheutje water en laat dit smelten en wat opkoken
- bestrijk het fruit met de afdekgelei (zo blijft het fruit langer mooi)
Deze taart maak ik het liefste, aangezien je ongelooflijk veel kan variëren... Hier is nog een voorbeeld: